Bănci și Asigurări

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 455 mil. euro în noiembrie, ajungând la la 32,1 miliarde de euro

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 455 mil. euro...

Autor: Raluca Ghinea

03.12.2015, 00:02 66

Banca Naţională a încheiat luna noiembrie cu rezerve valutare de 32,1 mld. euro, în creştere cu 455 mil. euro faţă de octombrie.

Creşterea rezervelor a fost influenţată de intrarea a 775 mil. euro din modificarea rezerevelor minime obligatorii în valută constituite de bănci, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi a contului Comisiei Europene, cu 235 mil. euro.

La finele lunii octombrie, rezervele valutare însumau circa 31,65 mld. euro. În octombrie au intrat 2 mld. euro în contul Ministerului Finanţelor, din emisiunea de obligaţiuni în euro pe pieţe externe.

Totodată, în luna noiembrie au avut loc ieşiri de 320 mil. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele, se arată într-un comunicat al BNR.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,35 mld. euro. În noiembrie 2014, valoarea rezervei de aur era de 3,2 mld. euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au ajuns la finele lunii noiembrie din acest an la aproape 35,46 mld. euro, faţă de circa 35,13 mld. euro la finele lunii octombrie. În noiembrie 2014, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost de 34,6 mld. euro.

Plăţile scadente în decembrie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 139 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO