Bănci și Asigurări

Rezervele valutare ale României au scăzut în octombrie, ca urmare a ieşirilor de capital şi a evoluţiilor cursului de schimb

Rezervele valutare ale României au scăzut în octombrie cu 1,4 miliarde euro, 32,2 miliarde euro

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Radu - Mediafax

01.11.2011, 14:05 637

Rezervele valutare ale BNR au scăzut în luna octombrie cu 1,43 miliarde de euro, la 32,2 miliarde de euro, ca urmare a ieşirilor de capital şi a evoluţiilor cursului de schimb al euro în raport cu dolarul, lira sterlină şi yen-ului japonez, informează BNR.

Rezervele au coborât cu, astfel, cu 4,24% în octombrie, de la un nivel de 33,63 miliarde euro la finele lunii precedente, scrie Mediafax.

"Creşterea în luna septembrie a rezervelor valutare cu circa 1,1 miliarde euro şi scăderea acestora în luna octombrie cu 1,4 miliarde euro exprimă variaţiile ratelor de schimb ale dolarului american, lirei sterline şi yen-ului japonez faţă de euro şi fluctuaţiile fluxurilor de capital cu impact asupra rezervelor minime obligatorii în valută ale instituţiilor de credit", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

În luna octombrie, intrările au fost de 383 milioane euro, provenind din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Concomitent, ieşirile au însumat 1,8 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi plăţi din contul Comisiei Europene.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 4,09 miliarde de euro. Astfel, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie se situau la 36,29 miliarde euro, faţă de 37,64 miliarde euro la finele lunii anterioare.

Plăţile scadente în noiembrie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 292 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO