Bănci și Asigurări

Rezervele valutare au crescut în mai, în ciuda rambursării a 1 mld. euro la FMI

Rezervele valutare au crescut în mai, în ciuda...

Autor: Claudia Medrega

03.06.2013, 21:26 673

Rezervele valutare la BNR au crescut în luna mai cu 280 de milioane de euro, la 32,7 miliarde de euro, cu toate că banca centrală şi Ministerul Fi­nan­ţelor au rambursat aproximativ un miliard de euro la FMI.

Una dintre explicaţiile posibile pentru această evoluţie este legată de intrările mai consistente de fonduri europene.

BNR a rambursat la FMI în luna mai aproximativ 846 mil. euro, iar Ministerul Finanţelor a dat înapoi Fondului 172 de milioane de euro, potrivit informaţiilor transmise de banca centrală. Vlad Muscalu , senior economist al ING Bank, arată că avansul rezervelor valutare ar putea sugera, teoretic, anumite intervenţii ale băncii centrale pentru temperarea aprecierii leului.

El explică însă că luna mai nu a oferit un cadru favorabil pentru astfel de operaţiuni şi nici nu au existat indicii pentru intervenţii de acest tip. Astfel, creşterea rezervelor ar putea să fie justificată de intrările de fonduri europene.

„Indiferent de originea sa, creşterea rezervei valutare vine într-un moment bun, având în vedere schimbarea din nou a percepţiei pe pieţele mondiale şi evaluarea finală de la jumătatea lunii iunie a acordului României cu FMI“, mai spune Muscalu.

El priveşte cu optimism evoluţia viitoare a negocierilor cu FMI, însă susţine că majorarea rezervei fiscale în valută şi creşterea rezervei valutare a BNR ar trebui să limiteze presiunea potenţială asupra leului în ipoteza unui scenariu nefavorabil legat de acordul cu Fondul.

Intrările la rezerva valutară au totalizat în luna mai 1,6 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi altele.

În acelaşi interval, rezervele valutare au înregistrat ieşiri de 1,33 miliarde de euro, reprezentând, în principal, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit şi plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, inclusiv rambursările din împrumutul de la FMI.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,6 mld.euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost de 36,3 mld. euro la sfârşitul lunii mai, faţă de 36,16 mld. euro la finele lunii aprilie.

În luna iunie, plăţile scadente în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 555 de milioane de euro.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO