Bănci și Asigurări

Rezervele valutare la BNR au crescut în aprilie cu 2,6 miliarde euro, la un nivel record de 38,3 miliarde euro, după ce în cursul lunii au intrat şi 3,5 miliarde euro din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor

Rezervele valutare la BNR au crescut în aprilie cu 2,6 miliarde euro, la un nivel record de 38,3 miliarde euro, după ce în cursul lunii au intrat şi 3,5 miliarde euro din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor

Autor: Roxana Rosu

04.05.2021, 13:38 1036

Rezervele valutare la BNR au crescut în luna aprilie cu 2,6 miliarde euro, la un nivel record de 38,3 miliarde euro, după ce în cursul lunii au intrat şi 3,5 miliarde euro rezultate din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor.

În total, în aprilie, în rezerva Băncii Naţionale au intrat 4,1 miliarde eurio, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală totală de 3,5 mld.euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

În paralel, au ieşit din rezerva 1,57 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăti de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută  şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,88 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) erau la finele lunii aprilie de 43,18 miliarde euro, faţă de 40,49 miliarde euro la 31 martie 2021.

Plăţile scadente în luna mai 2021 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 222 milioane euro.

”Conform BNR rezervele internaţionale ale României au crescut cu 6.6% lună/lună şi cu 12.4% an/an la 43.2 miliarde EUR în luna aprilie (maxim istoric). Evoluţia a fost determinată, în principal, de majorarea rezervelor valutare, cu o dinamică lunară de 7.3% şi cu un ritm anual de 15.5%, la 38.3 miliarde EUR (nivel record).Apreciem că nivelul curent al rezervelor internaţionale, reprezentând circa 20% din PIB, este confortabil, inclusiv în scenariul incidenţei unor şocuri economice adverse”, a comentat ANdrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.


 

AFACERI DE LA ZERO