Bănci și Asigurări

Riscul ascuns al economiei iese la suprafata: 4,4 milioane de romani au rate la banci, iar 1.5 milioane au rata la doua banci

01.02.2009, 20:32 50

In goana dupa credite, cinci romani au ajuns sa aiba de rambursat imprumuturi luate de la nu mai putin de 17 banci, dupa cum arata datele Biroului de Credit la sfarsitul lui 2008.

Dimensiunea riscului cu care se confrunta sistemul bancar in contextul deprecierii abrupte a leului si al cresterii dobanzilor se vede insa din faptul ca peste 1,5 milioane de clienti sunt indatorati la cel putin doua banci, ceea ce poate antrena efecte de contagiune in cazul in care un client nu mai poate plati ratele.
In total, la sfarsitul lui 2008 peste 4,4 milioane de romani figurau cu datorii in registrele bancilor dupa mai bine de patru ani in care retailul a fost cuvantul de ordine pentru toti jucatorii din industria financiara. Numarul total al creditelor acordate se ridica la peste 7 milioane, in conditiile in care totalul salariatilor din economie este de 4,79 milioane, carora li se mai adauga aproape 4,7 milioane de pensionari.
De altfel, pana spre sfarsitul lui 2007 bancile nici nu se concentrau foarte mult pe gradul de indatorare al clientului, fiind preocupate mai ales de cota de piata. De-abia in urma cu doi ani au cazut de acord ca Biroul de Credit sa centralizeze si informatii pozitive, ceea ce presupune raportarea sumelor totale imprumutate de un client, chiar daca nu a ajuns sa inregistreze restante. In vara lui 2007, BNR a permis relaxarea normelor de creditare (care a insemnat cresterea gradului de indatorare de la 30%-35% pana la un maxim de 70% din venituri) doar pentru bancile care raportau si informatii pozitive la Biroul de Credit.
Frenezia creditarii prin care multi clienti au ajuns sa se supraindatoreze, incepe insa acum sa isi arate reversul medaliei. Doar in noiembrie, restantele populatiei au urcat cu 10%, la 990 de milioane de lei (circa 262 de milioane de euro), potrivit datelor BNR, care preia aceste informatii de la Biroul de Credit. In perioada august-noiembrie s-au adunat restante de 75 de milioane de euro.
"In luna decembrie vedem o scadere a restantelor populatiei. Totusi, perspectivele sunt pesimiste, avand in vedere deprecierea cursului si cresterea dobanzilor din ultima perioada", comenteaza Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. Potrivit datelor publicate de BNR pentru luna noiembrie, ponderea restantelor in totalul portofoliul de credite contractate de populatie a urcat la aproape 1%, dupa ce in 2006 si 2007 fusese de putin peste 0,7%.
Creditul contractat de populatie a ajuns la 99,2 mld. lei (circa 25 mld. euro) in decembrie. Comparativ cu ianuarie 2006, soldul marcheaza un salt de peste patru ori. In acest interval, restantele au crescut de sase ori, plecand insa de la o baza redusa.
Numarul persoanelor care inregistrau restante la plata creditelor era in noiembrie de putin peste 442.000, adica circa 10% din numarul total al celor care au contractat credite. Cum ponderea sumelor restante in volumul total de credite este de numai 1%, inseamna ca majoritatea celor care ajung sa nu isi mai plateasca ratele au imprumuturi de mica valoare, cum sunt cele contractate in magazine pentru bunuri de folosinta indelungata.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO