Bănci și Asigurări

Riscurile monedelor digitale emise de băncile centrale: Subminarea băncilor comerciale

Riscurile monedelor digitale emise de băncile centrale:...

Autor: Alex Ciutacu

23.01.2020, 14:54 293

Băncile centrale care vor să lanseze monede digitale trebuie să ţină cont de riscul de a submina activitatea băncilor comerciale, avertizează Adolfo Laurenti, economistul-şef al Visa pe Europa.

„China încearcă acum să lanseze o monedă digitală. În acelaşi timp, am văzut progrese în ţări ca Suedia, care apoi au dat în spate pentru că au văzut că sunt probleme. Există riscul ca dacă lansezi o monedă digitală să afectezi activitatea băncilor”, explică economistul Adolfo Laurenti, într-un interviu acordat ZF.

Riscurile intervin în contextul în care dacă oamenii şi-ar putea deschide conturi digitale la banca centrală, cu risc zero, prin intermediul acestei monede, populaţia nu şi-ar mai asuma riscul de a economisi prin băncile comerciale.

„Dacă tu ca bancă centrală lansezi această formă de depozite cu risc zero, toată lumea îşi va retrage banii din bănci şi îi va pune în banca centrală în contul digital, ceea ce ar submina activitatea băncilor comerciale. Asta trebuie să prevină băncile centrale. Pentru a menţine stabilitatea financiară, cred că băncile centrale au încă multe de făcut pentru a lansa monede digitale”, spune Laurenti.

Monedele digitale lansate de băncile centrale devin un subiect din în ce în ce mai discutat în toată lumea, în contextul în care banca centrală a Chinei – a doua cea mai mare economie din lume – a anunţat că pregăteşte lansarea unui astfel de activ.

În acelaşi timp, şase bănci centrale au anunţat că formează un grup de lucru împreună cu Bank of International Settlements (BIS) pentru a-şi împărtăşi rezultatele cercetărilor efectuate individual asupra potenţialelor utilizări ale monedelor digitale, potrivit CoinDesk.

Grupul va fi format din băncile centrale din Suedia, Canada, Elveţia, Marea Britanie şi Japonia, precum şi din Banca Centrală Europeană şi BIS.

Fiecare instituţie va continua să analizeze „variantele tehnice, economice şi de funcţionare, inclusiv interoperabilitatea transfrontalieră” a monedelor digitale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO