Bănci și Asigurări

Robert Rekkers, BT: Am putea inchide unitatile care lucreaza in pierdere

Robert Rekkers, BT: Am putea inchide unitatile care lucreaza in pierdere

Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania: Deja suntem foarte aproape de 4 lei si nu cred ca acesta mai reprezinta un prag solid.

17.12.2008, 19:14 35

Banca Transilvania (BT), unul dintre primii cinci jucatori de pe piata, se pregateste pentru un an "complex si cu multe provocari" constituind in trimestrul IV un provizion general substantial care va afecta profitul pe ultimele trei luni din 2008.

"Anticipand o situatie economica nefavorabila in 2009, am hotarat sa fim proactivi si sa ne pregatim pentru potentiale probleme anul viitor prin stabilirea unui provizion nespecific, nedeductibil fiscal, care va afecta profitul pe trimestrul IV. Profitul operational a mers in continuare bine, insa avand in vedere si castigul obtinut din vanzarea participatiei la Asiban, am considerat ca este bine sa folosim acesti bani si pentru a ne pregati asa incat sa nu fim luati prin surprindere de eventuale probleme", a explicat pentru ZF Robert Rekkers, directorul general al bancii, fara a da detalii privind volumul provizionului.
El spune ca BT este mult mai prudenta avand in vedere ceea ce se intampla pe piata si ceea ce poate urma anul viitor. "Focusul este mult mai mare pe managementul riscului, pe mentinerea echilibrului dintre resurse si credite. De asemenea, am inceput optimizarea retelei teritoriale."
Rekkers afirma ca raportul dintre credite si depozite va ramane subunitar, BT fiind una dintre putinele banci de pe piata care are un asemenea raport.
Cat priveste reteaua, in 2009 nu vor mai fi deschise unitati, iar o parte dintre cele care lucreaza in pierdere ar putea fi inchise. "Am putea renunta la cele care structural nu merg, insa nu vom avea o reducere drastica pentru ca vrem sa ramanem in jurul a 500 de unitati, reteaua fiind importanta pentru atragerea de resurse."
El spune ca in ultimele luni BT a fost afectata de starea generala a sectorului bancar care a afectat creditarea, inclusiv ca urmare a masurilor administrative introduse de BNR.
"Am intrat intr-o perioada de alerta maxima si de concentrare pe managementul riscului. Am continuat sa dam credite, dar intr-un mod foarte prudent si foarte selectiv si preponderent in lei."
BT a obtinut insa o linie de finantare de 100 mil. euro de la BERD, care ii va da "oxigen" pentru a continua sa acorde si credite in euro. In prezent, imprumuturile in lei continua sa reprezinte peste 70% din portofoliu, ceea ce protejeaza banca de efectele negative pe care deprecierea leului le are asupra clientilor cu credite in euro.
Rekkers afirma ca BT este "antrenata" sa gaseasca solutii de finantare. "Face parte din cultura noastra sa gasim mereu solutii pentru ca am fost obisnuiti sa nu ne bazam pe nicio mama la care sa dam telefon cand nu mai avem bani sa ne trimita 100 mil. euro."
Pentru "dezghetarea" pietei monetare interbancare, seful BT considera ca ar fi bine ca BNR sa garanteze tranzactiile dintre banci.
"Ar fi o idee buna pentru deblocarea pietei interbancare. Nu cred ca este nevoie de injectii de lichiditate substantiale sau de capitalizari din partea statului, insa garantarea tranzactiilor interbancare ar putea ajuta."
In privinta cursului de schimb, crede ca pragul de 4 lei pentru un euro nu va mai rezista mult. "Nu cred ca leul va fi anul viitor foarte puternic in fata euro. Deja suntem foarte aproape de 4 lei si nu cred ca acesta mai reprezinta un prag solid. Si noi suntem ingrijorati din acest punct de vedere, insa am incredere in BNR si sper sa nu fie un derapaj prea mare de depreciere a leului."
 
BT ia 100 mil. euro de la principalul sau actionar, BERD
Banca Transilvania a primit un credit de 100 de milioane de euro de la BERD, care este si cel mai important actionar al sau, pentru a continua finantarea sectorului firmelor mici si mijlocii (IMM). "Prin aceasta finantare, BERD, care este cel mai mare actionar al nostru si principalul finantator, se dovedeste a fi in continuare un partener puternic, sprijinindu-ne strategia si planurile de afaceri Aceasta facilitate intareste capacitatea Bancii Transilvania de a face fata unei incetiniri a economiei si sa continue sa sustina sectorul IMM", spune Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania. BERD a intrat in actionariatul Bancii Transilvania cu o participatie de 15%, pe care si-a conservat-o in timp. Surse din piata au declarat pentru ZF ca BERD ar putea injecta inca 50 de milioane de euro in BT, sub forma unei majorari de capital. Pe parcursul ultimilor ani, BT a avut 12 colaborari cu institutia multinationala, accesand fonduri in valoare de 90 mil. euro (atat ca participari la capital, cat si facilitati de credit). Fondurile au fost utilizate pentru acordarea de finantari IMM-urilor, de credite imobiliare sau sustinerea activitatilor de leasing ori factoring. "In contextul economic global extraordinar, BERD utilizeaza toate parghiile pentru a sprijini refacerea increderii in economiile din regiune. Prin acest credit, BERD sprijina o banca solida, cu actionariat local, dedicata IMM-urilor sa se adapteze la conditiile dificile de piata si la provocarile accesarii de finantari externe", spune Nick Tesseyman, directorul pentru institutii financiare al BERD. Institutia multinationala si-a majorat recent bugetul de investitii in regiune pentru 2009, pana la o suma record de 7 miliarde de euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO