Bănci și Asigurări

Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, şi-a dat demisia pe neaşteptate, după 10 ani de activitate

Robert Rekers, directorul general al Băncii Transilvania, şi-a dat demisia pe neaşteptate, după 10 ani de activitate

Autor: Cristian Hostiuc

20.01.2012, 09:54 7316

Directorul general al Băncii Transilvania, olandezul Robert Rekkers, şi-a dat demisia pe neaşteptate din funcţia de director general al băncii, se arată în notificarea trimisă de bancă Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Banca a anunţat doar că a luat act de demisie cu data de 1 februarie. Plecarea lui Rekkers, 51 de ani, este surprinzătoare, având în vedere că el împreună cu Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie al băncii si unul dintre cei mai puternici acţionari, formau unul dintre cuplurile cele mai sudate din conducerea unei bănci.

De ce a plecat Rekkers de la Banca Transilvania

Anunţul demisiei a venit azi dimineaţă, Consiliul de administraţie desemnându-l în unanimitate pe Peter Franklin ca administrator delegat interimar pentru coordonarea activităţii băncii şi a comitetului executiv de management.

Franklin este, din 2010, omul BERD-ului, acţionarul principal al băncii, în consiliul de administraţie.

El face parte din echipa Băncii Transilvania din august 2010, fiind nominalizat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Consiliul de Administraţie şi este, de asemenea, membru în Comitetul de Audit şi în Comitetul de Remunerare al BT.

Franklin are o experienţă de 37 de ani în domeniul financiar bancar, în companii precum General Electric, HSBC, The Chase Manhattan Bank, lucrând atât în Asia, cât şi în Europa.

Cine este Peter Franklin, omul care îl înlocuieşte pe Robert Rekkers la conducerea Băncii Transilvania

Rekkers a făcut istorie la Banca Transilvania, având în vedere că a adus-o pe locul trei în topul băncilor din România.

Rekkers a fost recrutat de Horia Ciorcilă în anul 2003 de la ABN Amro România (actualmente RBS), mişcarea de atunci fiind surprinzătoare având în vedere că expaţii nu îşi părăseau poziţiile de la multinaţionale pentru a veni la companii româneşti. Rekkers s-a adaptat foarte bine la Banca Transilvania şi a început un amplu proces de extindere, ajungând să se bată de la egal la egal pe anumite zone cu băncile mari.

În perioada de boom al creditării, 2006-2008, Banca Transilvania a ajuns să aibă o evaluare pe bursă ce depăşea un miliard de euro. Grupul de acţionari români nu a vrut să vândă în acel moment, cu toate că erau investitori care le băteau la uşă.

Odată cu venirea crizei, valoarea Băncii Transilvania a căzut, anulând tot potenţialul câştig pentru acţionari. La începutul lui 2009, Banca Transilvania a fost în discuţie cu Banca Naţională a Greciei, cea care deţine Banca Românească, şi cu Societe Generale, cea care deţine BRD, pentru o eventuală vânzare, dar discuţiile nu s-au concretizat.

Horia Ciorcilă preşedintele CA al Băncii Transilvania: Îi mulţumesc lui Robert Rekkers pentru contribuţia la succesul Băncii Transilvania

Ulterior, acţionarii băncii au preferat să se asocieze cu Bank of Cyprus, care a cumpărat aproape 10% din acţiuni.

Principalul acţionar al băncii de ani de zile este BERD, cu 15% din acţiuni, urmat de SIF-uri şi Horia Ciorcilă.

În deschiderea şedinţei de tranzacţionare, titlurile Băncii Transilvania au făcut obiectul unor tranzacţii importante - în valoare totală de 2,62 milioane lei, acestea coborând cu 0,98% la 0,9060 lei/acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO