Bănci și Asigurări

Robert Rekkers, unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri din România, intră în lumea traderilor de cereale

Robert Rekkers, inul dintre cei mai cunoscuţi bancheri din România, intră în lumea traderilor de cereale

Autor: Gabriel Razi

30.05.2012, 11:33 4593

Robert Rekkers (52 de ani), unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri de pe piaţă, care a condus mai mulţi ani Banca Transilvania, face pasul în lumea traderilor de cereale după ce a fost numit ca membru în Consiliul de Administraţie al Agricover, unul dintre cei mai mari comercianţi de materii prime agricole din România.

"Venirea sa va completa competenţele deja existente şi sunt convins că experienţa sa impresionantă va contribui atât la consolidarea succeselor noastre de până acum, precum şi la dezvoltarea strategică şi expansiunea regională a grupului", a declarat Jabar Kanani, acţionarul Agricover. Rekkers a rămas fără job la sfârşitul lunii ianuarie atunci când şi-a dat demisia din poziţia de director general al Băncii Transilvania, al treilea jucător din sistemul bancar românesc.

Demisia lui a luat la acel moment prin surpindere lumea bancară având în vedere stabilitatea de până atunci de la vârful conducerii băncii. Robert Rekkers a încheiat prin demisia de la începtul acestui an o istorie de nouă ani în cadrul Băncii Transilvania. El a adus acţionarilor Băncii Transilvania profituri de 400 mil. euro dar a şi trăit momente dramatice în toamnă lui 2008, atunci când a izbucnit criza, iar BNR a acordat Băncii Transilvania, peste noapte, un împrumut de urgenţă care a salvat-o de la o criză de lichiditate.

Olandezul este prezent în mediul de business local din 1998. În România el a mai lucrat pentru grupul olandez ABN Amro. Prin ocuparea fotoliului de la Agricover bancherul face pasul în lumea traderilor de cereale, o industrie exclusivistă care primeşte rar noi veniţi, dar unde se învârt an de an peste 5 miliarde de euro. Între marile case de comerţ cu cereale Agricover este singura companie independentă într-o piaţă unde jocurile sunt făcute de giganţi multinaţionali precum Cargill, Alfred Toepfer, Glencore sau Ameropa.

La sfârşitul anului trecut Agricover, companie care preia cereale şi plante oleaginoase de la fermieri şi le vinde mai departe altor traderi sau procesatorilor, era al patrulea jucător de pe piaţă cu afaceri de 218 milioane de euro. Anul 2011 a fost şi cel mai bun an din ultimii cinci pentru agricultură în condiţiile în care recoltele-record ale producătorilor au adus în economie în total 19 miliarde de euro, potrivit unor estimări. Recent, Agricover a apăsat pedala de acceleraţie în segmentul de business cu ajutorul căruia oferă credite fermierilor români.

Agricultura este o industrie ocolită de bancheri în condiţiile în care acest sector este considerat ca fiind unul riscant. În acest context Agricover a luat recent un credit de 12,5 milioane de euro pe cinci ani de la International Finance Corporation, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, pentru a-şi finanţa operaţiunile de creditare. Până la sfârşitul acestui an Agricover intenţionează să îşi majoreze portofoliul de credite la 900 de clienţi, în creştere cu 30% faţă de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO