Bănci și Asigurări

ROBOR de 8% sufocă firmele româneşti, în timp ce multinaţionalele se pot împrumuta în euro cu dobândă de 1%. Cum scăpăm de ROBOR? De ce nu se aplică IRCC şi la companii?

ROBOR de 8% sufocă firmele româneşti, în timp ce...

Autor: Mircea Nica

12.09.2022, 00:08 2283

ROBOR la trei luni a ajuns la 7,92% vineri, cu 162% peste nivelul de la începutul lui 2022, adică de 2,6 ori mai mare l IRCC, care se aplică doar pentru creditele noi ale populaţiei, luate după mai 2019, este acum 2,65%, adică de 3 ori mai mic decât ROBOR Firmele româneşti sunt puse în faţa unei situaţii dificile, în condiţiile în care costul finanţărilor a crescut semnificativ, după ce ROBOR a explodat spre 8%, antreprenorii trăgând un semnal de alarmă.

Companiile româneşti ajung să fie sufocate de creşterea dobânzilor la creditele în lei, după ce ROBOR a explodat spre 8%, în timp ce multinaţionalele au acces la finanţări la dobânzi mai mici în străinătate, de 1%.

În acest context apare întrebarea cum scăpăm de ROBOR şi de ce nu se aplică IRCC şi la companii.

ROBOR la trei luni, indicatorul folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei luate înainte de luna mai 2019 de persoane fizice, este în continuare un indicator pentru creditele vechi, dar şi pentru creditele noi în lei luate de companii de la bănci.

ROBOR la trei luni a ajuns la 7,92% vineri, fiind în creştere cu 162% faţă de începutul lui 2022, adică de 2,6 ori mai mare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO