Robor închide anul pe uşoară scădere faţă de ieri, dar la un nivel de două ori mai mare faţă de finalul lui 2016

29 dec 2017 Autor: Roxana Rosu

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, închide anul în scădere, la 2,05%, faţă de 2,08% în ziua precedentă, dar mult peste nivelul de 0,9% pe care îl avea la finalul lui 2016.

În ultimul an, Robor la trei luni a crescut de peste două ori, fiind cu 1,15 de puncte peste nivelul pe care îl avea pe 30 decembrie 2016.

Indicele a intrat în septembrie pe o pantă accentuat ascendentă, depăşind pragul de 1% şi urcând la peste 2% în noiembrie. Robor la 3 luni nu mai depăşise pragul de 2% din noiembrie 2013.

Potrivit unei analize a BNR, trei puncte procentuale în plus peste un nivel al ROBOR-ului de circa 1% (valoarea de la momentul realizării studiului) este limita ma­­ximă pe care multe firme locale şi o pot per­mi­te. Cu alte cuvinte, un ROBOR de 4% s-ar dovedi catastrofal pentru investiţii şi ar tri­mite ma­­joritatea companiilor private în inca­pacitate de plată. Companiile vor resimţi creşterea ROBOR-ului din ultimele luni ale acestui an în ianuarie 2018, când băncile vor actualiza dobânzile la credite. 

În ceea ce priveşte Robor la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta închide 2017 stabil, la 2,27%, la fel ca în ziua precedentă, după ce urcase la un maxim de 2,35% pe 4 decembrie.  Comparativ cu finalul lui 2016, indicele a crescut cu 1,16 puncte, de la 1,11% pe 30 decembrie 2016.

Robor la 6 luni nu mai depăşise pragul de 2% din decembrie 2014. 

Mai mult, indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, s-a dubla în ultimul an, de la 1,19% pe 30 decembrie 2016 la 2,3% astăzi. 

Raliul dobânzilor pe piaţa interbancară a început în septembrie 2017, pe fondul restrângerii lichidităţii din piaţă, urcând tensiunea românilor cu împrumuturi în lei, iar creşterea dobânzilor a continuat în octombrie şi noiembrie. Indicele ROBOR a sărit peste nivelul dobânzii de politică monetară, setat la 1,75%, şi a depăşit în noiembrie şi pragul de 2% pentru toate scadenţele. Deficitul de lichiditate şi creşterea dobânzilor au continuat şi în următoarele trei luni. 

 
 
Cuvinte cheie:
crestere
, dobanzi
, indice
, credite
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide