Bănci și Asigurări

ROBOR la 3 luni îşi reia creşterea: miercuri, indicele a fost cotat la 8,05%

ROBOR la 3 luni îşi reia creşterea: miercuri, indicele...

Autor: Cristina Bellu

03.08.2022, 11:16 1171

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat miercuri la 8,05% în creştere faţă de valoarea de 8% consemnată ieri.

De altfel, data de 2 august a marcat singura zi în care indicele a făcut un mic pas în urmă, după o perioadă constantă de creştere.

În luna iulie indicele s-a majorat cu 23%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de 166%, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la BNR.

Tot astăzi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,17%, de la 8,13 marţi.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală.

Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 2,65%, fiind calculat pe baza datelor pentru T1/2022.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO