Bănci și Asigurări

Robor la trei luni a scăzut sub 3% pentru prima oară din noiembrie 2019 anticipând scăderea inflaţiei

Robor la trei luni a scăzut sub 3% pentru prima oară...

Autor: Cristina Bellu

21.02.2020, 12:04 754

Indicele Robor la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a scăzut vineri la 2,99% de la 3,03% în şedinţa precedentă.

O valoare similară pentru Robor la 3 luni a mai fost înregistrată în noiembrie 2019, potrivit datelor de la BNR. 

Indicele Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri la 3,11% pe an, de la 3,15%, în timp ce indicele Robor la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătite la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni a scăzut la 3,19% pe an, de la 3,22%.

Robor este în acest moment folosit ca indicator de referinţă în procesul de creditare pentru creditele retail contractate înainte de primăvara anului trecut, având în vedere că în 2019 a intrat în piaţă IRCC - noul indicator de referinţă folosit în stabilirea dobânzilor.

Băncile cotează Robor anticipând evoluţia inflaţiei, dar tranzacţiile realizate sunt mai reduse.

IRCC este stabilit pe baza tranzacţiilor efective realizate pe piaţa bancară, reflectând mai bine poziţiile băncilor din piaţă. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a anunţat recent că inflaţia este în scădere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO