Nivelul minim al dobânzii reprezintă o veste bună pentru românii care sunt împrumutaţi în lei şi creează premisele ieftinirii acestor împrumuturi întrucât în luna decembrie majoritatea băncilor îşi vor actualiza dobânzile la credite, operaţiune realizată trimestrial.
Costul leilor s-a poziţionat pe o pantă descendentă ca urmare a lichidităţii bune din sistem, care a determinat şi scăderea dobânzilor Robid (pentru depozitele atrase de bănci din piaţă monetară), care în prezent se situează sub 1% indiferent de scadenţă.
Orice fluctuaţie a acestui indicator se resimte în costul creditelor de retail în monedă naţională având în vedere nivelul redus al dobânzilor.
La finele lunii octombrie, Robor scăzuse faţă de nivelul atins în şedinţa precedentă cu cel mai sever ritm din decembrie 2014, ceea ce însemna practic o economie lunară de câteva zeci de lei la un credit imobiliar de 250.000 de lei contractat pe o perioadă de trei decenii.
În luna septembrie, costul leilor ajunsese chiar la nivelul de 1,5% pe an şi atinsese atunci un maxim al ultimelor patru luni, pe fondul deteriorării lichidităţii din piaţă. Costul leilor a marcat mai multe perioade de volatilitate pe parcursul acestui an, însă nu la fel de ample precum cele din 2014.
Şi clienţii care au contractat credite în euro vor avea mai puţin de plătit în condiţiile în care indicatorul Euribor cu scadenţa la trei luni, referinţa pentru împrumuturile de retail acordate în monedă europeană, înaintează tot mai mult în teritoriul negativ. La finele săptămânii trecute, Euribor avea o valoare de minus 0,1%.