Bănci și Asigurări

Roborul îşi continuă explozia: dobânzile au urcat din nou, a treia zi consecutiv. Robor la 6 luni a depăşit iar 3,40%

Roborul îşi continuă explozia: dobânzile au urcat din nou, a treia zi consecutiv. Robor la 6 luni a depăşit iar 3,40%
21.02.2019, 11:18 1034

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut, joi, la 3,28% pe an, de la 3,25% pe an, aceasta fiind a treia zi în care indicele face un salt, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a urcat la 3,41% pe an, de la 3,39% pe an miercuri.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a rămas la 3,50%, iar indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a râmas la 3,55% pe an.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, astfel că este un indicator al pieţei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinţa în funcţie de care să fie stabilite ratele creditelor.

AFACERI DE LA ZERO