Bănci și Asigurări

Rogojinaru, CES: Creditul extern trebuie folosit pentru investiţii, nu pentru pensii şi salarii

Rogojinaru, CES: Creditul extern trebuie folosit pentru...

Autor: Mediafax

29.03.2019, 00:00 70

Cei 3 miliarde de euro pe care Ministerul Finanţelor i-a luat miercuri de pe pieţele externe de capital trebuie să fie folosiţi pentru investiţii, nu pentru plata pensiilor şi salariilor, a declarat joi Liviu Rogojinaru, vicepreşedinte al Consiliului Economic şi Social. 

„Pe 30 de ani un împrumut, pentru o ţară, nu este mult. Dacă discutăm de bani pentru investiţii, este foarte bine că s-au gândit sã ia, să putem merge înainte, dacă discutăm de bani pentru pensii şi salarii, partea patronală nu este de acord cu acest lucru”, a declarat Liviu Rogojinaru.

Faptul că dobânda plătită de România e mai mare decât cea plătită de Grecia este pentru Rogojinaru o dovadă că lumea bancară internaţională nu are mare încredere în România. „În momentul în care nu ai încredere în cineva, îi ridici dobânda. România nu este cea mai de încredere ţară, nu avem predictibilitate, avem o gândire unică în ceea ce priveşte ceea ce dorim să facem, nu avem un plan de ţară“.

Pentru ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, creditul reprezintă un mesaj puternic de încredere din partea pieţelor. Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, din care 1,35 miliarde de euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 de milioane de euro pe 15 ani şi 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani.

Întrebat de ce România se împrumută la o dobândă mai mare decât cea la care se împrumută Grecia, Teodorovici a vorbit depre percepţie şi despre ratinguri. „Fiecare ţară are nivelul său de rating, este percepută într-un fel sau altul, de la caz la caz. Dar comparaţi sau verificaţi proporţiile vizavi de cum de împrumuta Grecia anul trecut, sau acum doi ani. Nu este o diferenţă de cost, suntem percepuţi pozitiv la nivel internaţional.” Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO