Bănci și Asigurări

Rol sporit al statului în economie, taxe mai mari: schimbările provocate de criza coronavirusului

Rol sporit al statului în economie, taxe mai mari:...

Autor: Catalina Apostoiu

14.04.2020, 00:05 981

Liderii lumii au invocat spiritul războiului în încercarea de a face cetăţenii să strângă rândurile în lupta împotriva noului coro­navirus. Asemeni marilor războaie din secolul XX, unii analişti şi istorici cred că actuala criză ar putea alimenta o nouă eră în care autorităţile de stat joacă un rol mult mai im­portant în cadrul economiilor, scrie The Wall Street Journal.

În timpul celor două războaie mondiale, cheltuielile guvernamentale au crescut semnificativ în SUA, Marea Britanie şi alte ţări şi au rămas ridicate după încheierea acestora. Cu siguranţă, analogiile cu vremea războaielor sunt limitate, însă odată cu intensificarea pandemiei, guvernele occidentale au decis intervenţii economice cândva de neconceput în vremuri de pace.

Unele decizii merg chiar mai departe de ceea ce s-a întâmplat în vreme de război, guvernele din întreaga lume susţinând în mod direct plata a milioane de muncitori inactivi. „Nu vor exista neapărat ample programe guvernamentale, dar ar putea exista o intervenţie masivă în sectoare eco­no­mice considerate vitale“, arată Maurice Obstfeld, fost eco­no­mist-şef al Fondului Monetar Internaţional.

O altă deosebire faţă de perioada războaielor este că în timp ce după acestea economiile au crescut rapid, acestea sunt acum în scădere. Acest lucru înseamnă că guvernele trebuie să facă mai mult cu mai puţini bani. Dimensiunea noilor deficite ce vor rezulta sugerează că guvernele nu-şi vor putea controla datoriile prin reduceri de cheltuieli. Astfel, o majorare a taxelor nu este dificil de anticipat.

În Europa, această tendinţă către o intervenţie sporită a statului în economie este deja evidentă.

Ţările europene ar trebui să cumpere participaţii în companii pentru a face faţă ameninţării unor eventuale preluări de către companii chineze susţinute de stat, recomanda recent şefa pe competiţie a UE, Margrethe Vestager, potrivit Financial Times.

Recomandarea vine în condiţiile în care autorităţile de la Bruxelles îşi intensifică planurile de protejare a afacerilor care luptă pentru supravieţuire în contextul pandemiei de Covid-19.

Autorităţile lucrează deja la propuneri de a acorda ţărilor UE ample puteri de contracarare a competiţiei incorecte venite din partea companiilor susţinute de stat. Vestager, care deţine şi poziţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, a declarat pentru FT: „Nu avem nicio problemă ca statele să acţioneze ca participanţi la piaţă dacă acest lucru va fi necesar“.

Companiile europene se află de multă vreme în vizorul rivalelor chineze, însă declinul economic dramatic provocat de pandemie, urmat de prăbuşirea preţurilor acţiunilor la nivelul continentului au sporit posibilitatea apariţiei unor oferte de peste graniţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO