Bănci și Asigurări

Rolul băncilor în economie se reduce. Dezintermedierea sectorului bancar este dramatică: în criză ponderea activelor bancare în PIB a scăzut cu 8 procente

Rolul băncilor în economie se reduce. Dezintermedierea...

Autor: Liviu Popescu

03.09.2015, 00:08 1251

Cele 40 de bănci care activau pe piaţa locală aveau în administrare la finele lunii iunie active nete de aproximativ 363 de miliarde de lei (echivalentul a 82 de miliarde de euro), în scădere cu un miliard de lei faţă de finele anului 2014, potrivit datelor BNR.

Activele bancare au avansat în anii de criză, când creşterea economică lipsea, şi au ajuns la o pondere chiar şi de 65% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2009. De atunci, acest indicator s-a situat pe o pantă descendentă. Spre comparaţie, la finele anului trecut, ponderea acestora în totalul economiei era de 55%.

În 2013, ponderea activelor bancare în PIB a intrat sub pragul de 60% pentru prima dată din 2007, ceea ce a marcat practic o întoarcere în timp a industriei bancare, ajustarea bilanţurilor băncilor împingând sectorul bancar chiar la stadiul de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană, când diferenţa faţă de pieţele dezvoltate era extrem de mare.

„Ponderea mai mică a activelor în economie nu este un trend îngrijorător, este mai degrabă unul conjunctural, legat de restructurarea din sectorul financiar. În urmă cu aproximativ 15 ani, ponderea activelor bancare în produsul intern brut era undeva la 10-15%, deci s-a plecat de la o bază foarte joasă. În multe state dezvoltate ponderea activelor în PIB sare chiar de 100%. Şi în România acest indicator va creşte cu siguranţă“, a explicat Aurelian Dochia, analist economic.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro