Un român a strâns în medie 5.900 de lei în contul de pensie obligatorie după opt ani de contribuţie. Olandezii de la NN, nemţii de la Allianz şi americanii de la Metropolitan Life controlează 70% din banii de pensii private ai românilor

30 aug 2016 Autor: Anelis Baciu

Trei fonduri de pensii obligatorii din piaţa locală administrate de NN (Olanda), Allianz-Ţiriac (Germania) şi Metro­politan Life (SUA) au în gestiune banii de pensie ai circa 4,3 mil. români, adică 64% din numărul total al persoanelor care au un cont de pensie. Totodată, cele trei fonduri deţin şi peste 70% din activele totale ale vii­torilor pen­sionari, echi­valentul a 20 mld. lei.

NN este de departe lider, olandezii ajungând la finalul lunii iulie la un număr de două  milioane de participanţi pentru care administrează acti­ve de 10,5 mld. lei. NN este urmat de fondul de pensii Viitorul Tău, admi­­nistrat de Allianz-Ţiriac. Fondul de pensii al Allianz are în prezent

1,5 milioane de par­ticipanţi cu active nete de 6,3 mld. lei. Puţin mai în spate, la o diferenţă de circa 500.000 de participanţi, se află fondul Alico, din porto­foliul Metro­politan Life.

NN, Allianz-Ţiriac şi Me­tropolitan Life nu au doar cei mai mulţi participanţi, ci şi cei mai bogaţi. Românii care au pensia la unul dintre cele trei fonduri au plătit în iulie cele mai mari contribuţii din întreaga in­dustrie, ceea ce înseamnă că înca­sează cele mai mari salarii din rândul celor peste 4 mil. români care au con­tribuit luna trecută la pensie. În medie, clienţii NN, Metropolitan Life şi Allianz-Ţiriac au un salariu brut cu­prins între 2.400 de lei şi 2.700 de lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.08.2016

 
Cuvinte cheie:
asigurari
, pensii private
, NN
, Allianz
, Metropolitan Life
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide