Bănci și Asigurări

Români cu credite legate de ROBOR, mergeţi la bancă şi cereţi trecerea la IRCC ca să vă scadă rata!

Români cu credite legate de ROBOR, mergeţi la bancă...

Autor: Claudia Medrega

06.05.2022, 00:07 25534

Românii care mai au contracte de credite de consum sau ipotecare luate înainte de luna mai 2019, care sunt legate de ROBOR, pot să meargă la bancă şi să solicite trecerea la IRCC, pentru a-şi diminua rata, în condiţiile în care ROBOR a depăşit deja 5%, fiind de aproape trei ori mai mare faţă de nivelul IRCC care se aplică acum, de 1,86%.

Practic, debitorii cu credite legate de ROBOR pot să facă o cerere la bancă prin care solicită trecerea de la ROBOR la IRCC. Ieri, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat la 5,16%, maximul ultimului deceniu. Între creşterea ROBOR şi a IRCC nu este doar un lag de câteva luni, ci diferă şi metodologia de calcul. ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă, într-un interval, iar indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

Şi Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) le-a recomandat recent consuma­torilor cu credite legate de ROBOR să facă o cerere la bancă pentru trecerea la IRCC, la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii. Noul indice de referinţă IRCC a apărut în urma acuzaţiilor lansate de politicieni privind manipularea dobânzilor interbancare ROBOR printr-o înţelegere de tip cartel între bănci, care au culminat cu impunerea unei taxe pe activele băncilor.

Taxa bancară a fost legată într-o primă fază de ROBOR, pentru ca ulterior să se decidă schimbarea formulei de calcul al indicelui la care sunt legate creditele în lei. Taxa bancară a fost în cele din urmă decuplată de ROBOR,  iar apoi eliminată, dar IRCC a rămas.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO