Bănci și Asigurări

România a cerut oficial Băncii Europene de Investiţii o cofinanţare de 4 miliarde de euro pentru investiţii

România a cerut oficial Băncii Europene de Investiţii...

Autor: Andreea Tobias

26.09.2022, 16:51 109

România a cerut oficial Băncii Europene de Investiţii o cofinanţare de 4 miliarde de euro pentru investiţii în sănătate şi transport.

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, a avut luni o întrevedere cu Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii.

Cu această ocazie, ministrul Finanţelor i-a înmânat lui Kettel-Thomsen solicitarea României pentru o asistenţă financiară rambursabilă din partea BEI de până la 4 miliarde euro, necesară în anii următori pentru asigurarea implementării unor investiţii din sectoarele transporturi şi sănătate, finanţate prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă şi POS 2021 - 2027.

„Investiţiile din Fondurile pentru Recuperare şi Rezilienţă, răspunsul Europei la COVID, oferă o oportunitate o dată la o generaţie. Banca Europeană de Investiţii salută solicitarea oficială de a sprijini investiţiile pe scară largă în sănătate şi transport în România în anii următori şi de a consolida şi mai mult cooperarea cu partenerii români atunci când examinăm, planificam şi finanţăm scheme individuale”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, conform unui comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.

Banca Europeană de Investiţii a împrumutat până acum României, din 1991, peste 16 miliarde euro.

„De-a lungul timpului, sprijinul acordat României de către Grupul BEI a fost consistent şi bine echilibrat, orientat atât către sectorul public, cât şi către sectorul privat. Disponibilitatea Băncii de a acorda României, alături de expertiză, şi un sprijin financiar substanţial pentru infrastructura de transport şi sănătate întăreşte rolul BEI de partener cheie al autorităţilor române în accelerarea implementării investiţiilor cu rol multiplicator în economie şi în valorificarea fondurilor puse la dispoziţie de Comisia Europeană”, a subliniat Adrian Câciu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO