Bănci și Asigurări

România a încheiat luna mai cu un deficit de cont curent de 2,8 mld. euro, în scădere cu 15,6%. Banca Transilvania: Estimăm o ajustare a deficitului de cont curent, până la un nivel mediu de 2,4% din PIB în intervalul 2020-2022

România a încheiat luna mai cu un deficit de cont...

Autor: Cristina Bellu

14.07.2020, 14:12 353

România a înregistrat în perioada ianuarie-mai 2020 un deficit de cont curent de 2,88 miliarde euro, în scădere cu 15,6% faţă de nivelul de 3,41 miliarde euro înregistrat în perioada similară a anului trecut, a anunţat marţi BNR.

“În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 921 milioane euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 379 milioane euro, balanţa veniturilor primare a adus o contribuţie pozitivă de 513 milioane euro,  iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 562 milioane euro”, transmit reprezentanţii BNR. 

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat valoarea netă negativă de 338 milioane euro, comparativ cu o valoare netă pozitivă de 2, 05 mld. euro în perioada ianuarie – mai 2019, din care participaţiile la capital, inclusiv profitul reinvestit net estimat, au însumat valoarea netă negativă de 72 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 266 milioane euro.

Într-o analiză a Băncii Transilvania se menţionează că datele publicate astăzi de BNR privind dinamica balanţei de plăţi în mai şi primele cinci luni din 2020, indică continuarea procesului de ajustare a deficitului de cont curent, pentru a patra lună consecutiv, din perspectiva dinamicii anuale, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent.

Pe de altă parte, investiţiile străine directe au revenit în teritoriu pozitiv în mai, după declinul din februarie, martie şi aprilie, evoluţie care confirmă depăşirea punctului critic al şocului indus de pandemie.

“În  scenariul macroeconomic central BT ne aşteptăm la  ajustarea  deficitului  de cont curent, până la un nivel  mediu  de  2.4%  din  PIB  în  intervalul  2020-2022”,transmit analiştii BT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO