Bănci și Asigurări

România ar putea adera în 2017 la OCDE, clubul celor mai dezvoltate ţări din lume

Sorana Baciu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului: România este foarte avansată în acest proiect de aderare datorită poziţiei geopolitice, datorită creşterii economice şi a structurii economiei

Sorana Baciu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului: România este foarte avansată în acest proiect de aderare datorită poziţiei geopolitice, datorită creşterii economice şi a structurii economiei

Autor: Georgiana Mihalache

16.01.2017, 00:04 1190

România ar putea adera la Orga­nizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), un for intergu­vernamental care promo­vează politici publice pentru creştere eco­nomică, ţara noastră fiind una dintre candidatele cu cele mai multe şanse, potrivit unei prezentări susţinute la finalul anului trecut de Sorana Baciu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului.

România a avut două încercări de a adera la OCDE, în 2004 şi 2012, însă niciuna dintre candidaturi nu a avut succes. Procesul de reflecţie strategică pentru o nouă extindere a OCDE se va finaliza în luna iunie a acestui an, când România ar putea afla dacă se alătură unor state deja membre din Europa Centrală şi de Est precum Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia.

„Este foarte important pentru România, capătă un alt profil inter­na­ţional. Sunt multe aspecte (influenţate de aderarea României la OCDE - n. red.), pornind de la îmbunătăţirea ratingului de ţară care duce la costuri de finanţare mult mai scăzute pentru România, şi putem vorbi aici de până la 100 de milioane de euro pe an economii, până la reforme structurale, îmbunătăţirea performanţei admi­nistraţiei publice, întărirea relaţiilor externe comerciale cu ţări dezvoltate“, a spus Sorana Baciu, care a fost desemnată să coordoneze relaţiile cu OCDE.

Un alt aspect important îl reprezintă faptul că fondurile de pensii din statele OCDE pot investi doar în alte state membre, iar aderarea României ar însemna atragerea unor surse noi de finanţare, se mai arată în prezentarea Soranei Baciu.

„La OCDE se face analiza şi prognoza economică la nivel mondial. Dacă eşti membru, ai acces la aceste dezbateri şi poţi să-ţi formulezi politicile industriale în concordanţă cu tendinţele pe plan mondial, să nu faci dezvoltări în contradicţie cu realităţile economice mondiale“, a spus Petru Ianc, fostul şef al Direcţiei Generale de Politică Industrială şi Competitivitate din cadrul Ministerului Economiei.

Acesta a mai precizat că, dacă România ar fi aderat la OCDE înainte de 1990 şi ar fi ţinut cont de prognozele date de organizaţie, dezvoltarea economică a României s-ar fi realizat în concordanţă cu ce se întâmplă la nivel mondial. „Aşa, am făcut dezvoltări care erau în contradicţie cu ceea ce era pe plan mondial şi în momentul în care am intrat în competiţie, după 1990, n-au mai rezistat.“

Un alt avantaj pentru România dacă va adera la OCDE va fi creşterea nivelului de competitivitate, prin promovarea politicilor antreprenoriale şi sprijinirea IMM-urilor. România ar putea avea astfel contracte economice directe cu statele OCDE, ceea ce ar duce la creşterea exporturilor.

„România este foarte avansată în acest proiect de aderare datorită po­ziţiei geopolitice, datorită creşterii eco­nomice şi structurii economiei Ro­mâniei, dar şi eforturilor pe care le-am făcut anul trecut. Până acum am fost tot timpul beneficiari de ajutor extern, pe când, devenind membru OCDE, suntem egalii unor ţări dezvoltate şi noi putem da asistenţă altor ţări, mai ales în regiune“, a mai spus Sorana Baciu.

Aceasta a explicat că strategia de extindere a OCDE presupune ca în momentul în care o ţară din Europa devine membră a organizaţiei, atunci trebuie să adere şi un stat din America şi unul din Asia. Din Europa, România este ţara cu cele mai mari şanse pentru aderare, potrivit Soranei Baciu.

„Pentru a deveni membri trebuie să fim foarte serioşi în acest demers, adică să participăm la grupuri de lucru activ, cu păreri, cu studii de caz, să arătăm ce se întâmplă şi la noi. Depinde foarte mult de ce va face Guvernul“, a mai precizat Sorana Baciu.

În prezent, printre cele 35 de state membre se numără SUA, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Spania, dar şi Australia, Canada sau Chile. Statele europene au cea mai mare pondere în totalul membrilor OCDE, 22 de ţări, dintre care şapte membri sunt din Europa Centrală şi de Est.

Ţările membre ale OCDE totalizează peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Bugetul OCDE a fost anul trecut de 370 de milioane de euro, potrivit site-ului organizaţiei. La bugetul OCDE contribuie toate statele membre în funcţie de nivelul economic al fiecăruia, iar cel mai mare contributor este Statele Unite, 21% din suma totală, urmat de Japonia.

Spre deosebire de Banca Mondială sau de Fondul Monetar Internaţional, OCDE nu oferă împrumut sau granturi.

Pentru a accelera procesul de aderare, Guvernul României a înfiinţat anul trecut un comitet subordonat cancelariei prim-ministrului care să se ocupe de aderarea la OCDE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO