Bănci și Asigurări

România, codaşa Europei la ponderea creditelor ipotecare în PIB

România, codaşa Europei la ponderea creditelor...

Autor: Anelis Baciu

14.07.2016, 00:07 1035

Sistemul bancar românesc se află pe ultimul loc în regiune în clasamentul după ponderea creditelor ipotecare acordate populaţiei în produsul internt brut (PIB), în condiţiile în care finanţările pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri reprezentau la finalul lunii mai doar 7,2% (12 mld. euro), potrivit unor date agregate de Asociaţia Româna a Băncilor (ARB). Spre comparaţie, în Bulgaria ponderea creditelor ipotecare în PIB ajunge la 9,8%, iar în Ungaria la 8,3%. Cel mai ridicat nivel al finanţărilor ipotecare în economie, peste 37%,  se înregistrează în ţările din zona euro.

Aceste cifre nu fac altceva decât să scoată în evidenţă puterea redusă de cumpărare a românilor. Dacă cifrele privind creditarea ipotecară ne plasează din nou pe ultimele locurile în Europa, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul finanţărilor pentru consum, unde România este mult mai aproape de medie, cu o ponedere de 6,8%.

„Cel mai important factor care explică ponderea redusă a creditelor ipotecare în PIB este nivelul scăzut al veniturilor care determină şi capacitatea redusă a  unei părţi a populaţiei de a susţine avansul şi plata ratelor la creditele ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO