Bănci și Asigurări

România disparităţilor: are două regiuni în top 10 cele mai sărace din UE şi una singură cu un PIB/capita peste media Uniunii

România disparităţilor: are două regiuni în top 10...

Autor: Iulian Anghel

01.03.2018, 13:00 5862

♦ Două dintre regiunile României, Nord-Est şi Sud-Vest, se numără printre cele mai sărace zece regiuni ale Uniunii Europene din punctul de vedere al PIB/capita raportat la paritatea puterii de cumpărare (PPS), în vreme ce regiunea Bucureşti - Ilfov se află la 139% din media UE privind PIB/capita în PPS, potrivit datelor pentru 2016 publicate ieri de Eurostat, oficiul european de statistică.

Cu un PIB/capita în PPS de doar 36% din media UE, regiunea Nord-Est (judeţele Iaşi, Su­ceava, Bacău, Neamţ, Botoşani şi Vaslui) este a cincea cea mai săracă regiune din UE (înaintea ei mai sunt trei regiuni din Bulgaria şi una din Franţa). De asemenea, cu un PIB/capita în PPS de 42% din media UE, regiunea Sud-Vest Oltenia (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) se află pe locul şapte în acest top. Regiunea Sud-Muntenia (judeţele Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi), cu un PIB/capita în PPS de 46% din media UE, se află pe locul al doisprezecelea în acest clasament inversat al bunăstării celor 276 de regiuni din UE (NUTS 2013 - nomenclatorul comun al unităţilor teritoriale de statistică).

PPS (paritatea puterii de cumpărare) este un indice (monedă virtuală) care elimină diferenţele dintre nivelul preţurilor din diferite ţări, permiţând realizarea unor comparări de volum al PIB între acestea. Astfel, România are un PIB/capita de 29,4% din me­dia UE (8.600 PIB/capita în Ro­mâ­nia la nivelul lui 2016 şi 29.200 media UE), dar un PIB/capita în PPS de 58% pentru că pre­ţurile locale sunt mai mici ca în alte ţări. Celelalte regiuni ale României, fără a fi între cele mai sărace din UE, sunt totuşi pe undeva la jumătatea nivelului de PIB în PPS faţă de media UE: regiunea Nord-Vest - 51%; regiunea Centru - 54%; Sud-Est - 50% şi Vest - 60%.

Deşi România în întregul ei are un PIB/capita în PPS de 58% din media UE, doar două regiuni depăşesc această medie – regiunea Vest cu 60% şi Bucureşti-Ilfov cu 139%. Aşa se face că Bucureştiul distorsionează, într-un fel, realitatea, iar Eurostat notează că datele pot fi influenţate de fluxurile de navetişti care înseamnă un plus pentru producţia zonelor în care aceştia lucrează şi un minus pentru zonele în care ei locuiesc. Bucureşti-Ilfov are un PIB/capita de 20.500 de euro, faţă de media pe ţară de 8.600 de euro, şi un PIB/capita în PPS de 40.400 de euro, faţă de media pe ţară de 17.000 de euro. Comparată cu UE, Bucureşti-Ilfov are un PIB de 70% din media UE, dar un PIB/capita în PPS de 139%, fiind pe locul 22 ca nivel al PIB/capita în PPS între cele 276 de regiuni ale Uniunii.

În 2016 cea mai săracă regiune a UE, din perspectiva PIB/capita în PPS, a fost regiunea bulgară Severozapaden, cu 29% din media Uniunii, iar cea mai bogată, faţă de medie, Inner London - West din Marea Britanie, cu 611%. În top se mai află Luxemburg (257%), Southern & Eastern din Irlanda (217%), Bruxelles din Belgia şi Hamburg, din Germania, cu 200%. Cele mai reduse niveluri ale PIB/capita în PPS sunt înregistrate în Severozapaden din Bugaria (29%), Mayotte din Franţa (33%), Severen Tsentralen din Bulgaria (34%), Iuzhen Tsentralen din Bulgaria (34%) şi Nord-Vest România (36%). Printre cele 21 de regiuni cu un PIB/capita în PPS de sub 50% din media UE, cinci sunt din Bulgaria, cinci din Polonia, patru din Ungaria, trei din România, trei din Grecia şi una în Franţa (Mayotte).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO