Bănci și Asigurări

România este campioana regiunii la dobânzi şi inflaţie, dar şi la deficite

România este campioana regiunii la dobânzi şi...

Autor: Claudia Medrega

23.05.2019, 08:13 547

România are al doilea cel mai mare ecart între dobânda-cheie şi inflaţie din regiune, după Ungaria ♦ Dar dobânzile interbancare sunt mult mai corelate cu inflaţia decât în Ungaria.

Puseul inflaţionist a dus rata anuală a inflaţiei peste dobânda de politică monetară şi peste dobânda interbancară ROBOR la trei luni. România are al doilea cel mai mare ecart între dobânda-cheie şi inflaţie din regiune, după Ungaria, însă pe piaţa românească dobânda interbancară la trei luni este mult mai corelată cu inflaţia decât în Ungaria, ratele anuale ale inflaţiei fiind apropiate în cele două ţări.

„În ţările din regiune în care se practică ţintirea directă a inflaţiei, ratele dobânzilor de politică monetară şi interbancare se plasează sub rata inflaţiei. În 2018, deficitul fiscal şi dezechilibrul extern din România au fost cele mai ample. Cei mai ulii am ajuns noi. Ungaria şi Polonia sunt porumbei. Deficitele ne deosebesc radical şi serios de celelalte ţări. Un deficit bugetar de 3% din PIB în condiţii de creştere economică de 5% este clar prociclicitate. Cehia are dreptul să fie mai porumbel decât noi, având în vedere că are surplus în balanţa comercială. În România deficitul comercial este de peste 7% din PIB“, a declarat recent Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO