Bănci și Asigurări

România este în top 10 al ţărilor europene cu cele mai mici rapoarte credite/depozite, existând potenţial de creditare

România este în top 10 al ţărilor europene cu cele...

Autor: Claudia Medrega

26.01.2016, 19:00 512

România se plasa anul trecut în primele 10 ţări europene cu cele mai mici rapoarte credi­te/de­pozite, ocupând locul şapte, ceea ce indică faptul că exis­tă potenţial de creditare, economiile pla­sate de populaţie şi companii la bănci fiind în continuare mai mari decât volumul cre­ditelor acordate.

Sistemul bancar autohton avea după pri­mele nouă luni de anul trecut un raport cre­di­te/depozite de circa 92,7% comparativ cu niveluri de 120-130% în perioada de boom economic şi explozie a creditării.

Rata credite/depozite în România era la sfârşitul lunii septembrie mai mică decât nivelurile din Ungaria, Polonia, Slovacia, dar peste ratele din Bulgaria sau Cehia, potrivit unor statistici publicate de Comi­te­tul Euro­pean pentru Risc Sistemic. La polul opus, Dane­marca şi Suedia au rapoarte credi­te/de­pozite de peste 200%.

La nivelul UE, mai puţin de jumătate din­tre ţări au rata credite/depozite sub 100%.

Raportul credite/depozite a devenit sub­uni­tar în România în vara anului 2014, pen­tru prima dată din 2007. Iar până în septem­brie 2015 creditele nu au reuşit să depă­şeas­că depozitele. Totuşi, raportul cre­dite/de­po­zite a crescut în primele nouă luni din 2015 faţă de sfârşitul anului 2014, când acesta coborâse spre 90%, ca urmare a dezgheţării vânzărilor de credite şi a plafonării ritmului de creştere al depozitelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO