Bănci și Asigurări

România primeşte câştig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări privind investiţiile de pe lângă Banca Mondială

România primeşte câştig de cauză în dosarul...

Autor: Mircea Nica

14.06.2024, 17:24 162

@România nu a încălcat obligaţiile asumate faţă de investitorul olandez prin semnarea acordului cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţările de Jos, astfel că nu trebuie să plătească despăgubirile solicitate la nivelul anului 2019 de aproximativ 330 mil. euro, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Ministerului de Finanţe

România a primit câştig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări, ca urmare a hotărârii Tribunalului Arbitral de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind investiţiile de pe lângă Banca Mondială, care are în vedere acordul cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Regatuluik Ţărilor de Jos, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

“Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România nu a încălcat obligaţiile asumate faţă de investitorul olandez prin semnarea Acordului cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă  investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, astfel că nu trebuie să plătească despăgubirile solicitate la nivelul anului 2019, de aproximativ 330 mil. euro”, potrivit reprezentanţilor Minsiterului de Finanţe.

Acordul permite investitorului să supună orice diferend rezultând din aplicarea lui Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii. La acest organism arbitral internaţional România a aderat prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975, odată cu ratificarea Convenţiei pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965.