Bănci și Asigurări

România se îndatorează din nou: Ministerul Finanţelor a ieşit pe pieţele externe cu obligaţiuni pe 10 şi 20 ani

România se îndatorează din nou: Ministerul Finanţelor...

Autor: Marius Oncu

21.10.2015, 15:22 1109

Ministerul Finanţelor Publice a ieşit miercuri pe pieţele internaţionale cu două emisiuni noi de obligaţiuni, pe zece ani, respectiv 20 de ani, cererea combinată din partea băncilor depăşind 5,5 miliarde de euro, în timp ce statul vizează să atragă cel puţin 1 miliard de euro.

În contextul cererii solide din partea băncilor, randamentul indicativ stabilit de stat a fost redus la 190-195 puncte de bază peste mid swap în cazul obligaţiunilor pe zece ani, respectiv la 245 puncte de bază în cazul celor pe 20 de ani, potrivit Reuters.

Anterior în cursul zilei de miercuri, România a anunţat un randament indicativ de 200 puncte de bază peste mid swap rate la 10 ani, moment la care cererea din partea băncilor cumulat pentru cele două emisiuni de obligaţiuni se situa la peste 3 miliarde de euro. Obligaţiunile pe 20 de ani sunt oferite la un randament indicativ cu aproximativ 50 de puncte de bază peste spread-ul pentru 10 ani. Rata mid swap se situează la 0,96%-0,97%.

Iniţial, randamentul a fost anunţat la 205 puncte de bază peste mid swap, dar cererea bună din partea investitorilor a permis statului să scadă uşor randamentul.

"Investitorii aşteaptă de mult timp România să revină în piaţă. (...) Au indicat că doresc maturităţi mai lungi, astfel că mă aştept să văd cerere bună pentru aceste obligaţiuni", a declarat pentru Bloomberg Roxana Hulea, analist la Societe Generale în Londra.

Interesul mai ridicat este pe maturitatea mai scăzută. Titlurile cu scadenţa la 20 de ani reprezintă cea mai lungă maturitate în euro oferită până acum de statul român.

Băncile Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International şi UniCredit sunt aranjorii tranzacţiei, estimată să se încheie în cursul zilei de miercuri, 21 octombrie.

În piaţa secundară, randamentul eurobondurilor României cu maturitate în 2024 se afla în creştere cu nouă puncte de bază, la 2,7%, aproape de ora 13:00 (ora României). Randamentul este cel mai ridicat după data de 8 septembrie, dar sub recordul de 3,03% înregistrat pe 8 iunie, potrivit datelor Bloomberg.

România are rating ""Baa3" din partea Moody's, respectiv "BBB-" din partea ageníilor de evaluare financiară Standard & Poor's şi Fitch, calificativele fiind pe ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor.

Rata plătită peste mid swap reprezintă prima de risc cerută de investitori. Astfel, în septembrie, Polonia s-a împrumutat semnificativ mai ieftin ca România, la un randament de 48 puncte de bază peste mid swap.

Ministerul Finnaţelor s-a împrumutat cel mai recent de pe pieţele externe cu exact un an în urmă, pe 21 octombrie.

România a atras atunci 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric. La deschiderea licitaţiei, Ministerul Finanţelor a anunţat un randament indicativ uşor peste 3%, respectiv mid swap rate la 10 ani (1,12%) plus 200 de puncte de bază. Ordinele de cumpărare au depăşit 4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO