Bănci și Asigurări

România vrea banii americanilor. Pe piaţa europeană interesul pentru obligaţiunile de stat este limitat

România vrea banii americanilor. Pe piaţa europeană interesul pentru obligaţiunile de stat este limitat

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

17.01.2012, 18:50 505

România se va finanţa la extern de pe piaţa americană, întrucât băncile europene, principalii cumpărători de obligaţiuni în euro, se confruntă cu presiuni legate de noile cerinţe de capital, a declarat la Viena secretarul de stat în MFP Bogdan Drăgoi după mai multe întâlniri cu investitorii.

"Având în vedere că majoritatea cumpărătorilor de obligaţiuni în Europa sunt bănci, care se confruntă acum cu presiuni privind noile cerinţe de capital, interesul pentru astfel de emisiuni este limitat. Pe de altă parte, în piaţa din SUA, unde există şi o lichiditate mai mare, cumpărătorii sunt fonduri mutuale, fonduri de pensii, o serie de investitori care s-au arătat interesaţi de Europa Centrală şi de Est. Astfel, cel mai probabil alegerea va fi să ieşim pe piaţa americană", a declarat Drăgoi pentru MEDIAFAX.

Oficialul MFP a avut marţi la Viena mai multe întâlniri cu investitorii, cărora le-a prezentat reformele întreprinse de România în ultimii ani, ce măsuri sunt în continuare în implementare şi indicatorii macroeconomici din 2011, precum şi fundamentele pentru acest an.

"Au fost întâlniri cu mulţi investitori care s-au arătat foarte interesaţi de România. Am avut chiar două bănci care au venit cu grupuri de investitori clienţi gata să investească în România", a exemplificat Drăgoi.

În noiembrie anul trecut, autorităţile române au organizat un roadshow în SUA, primul astfel de turneu de prezentare din ultimii 16 ani, care nu s-a finalizat însă cu lansarea unei emisiuni, deşi intenţia părţii române era să facă o primă licitaţie chiar în 2011.

Drăgoi spunea atunci că nu s-a grăbit să lanseze o emisiune de obligaţiuni în SUA pentru că povestea de succes a României era încă prea puţin cunoscută şi era un moment uşor mai tensionat pe pieţele internaţionale.

Ulterior, oficialul MFP a arătat că vor fi organizate anual roadshow-uri de prezentare atât în Europa, cât şi în SUA, chiar dacă nu se va lansa automat şi o emisiune de obligaţiuni, pentru a menţine permanent contactul cu investitorii şi a face cunoscută situaţia din România. Potrivit strategiei Ministerului Finanţelor Publice , în 2012 vor fi atrase împrumuturi de pe pieţele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO