Bănci și Asigurări

Romanii au acumulat restante la banci de 190 mil. euro

Romanii au acumulat restante la banci de 190 mil. euro

Click pentru imaginea marita

02.07.2008, 16:00 19

Avansul raportat de datoriile clientilor individuali la rambursarea creditelor a fost de 10% in luna aprilie ajungand la un volum total de 189,7 milioane de euro, dupa trei luni in care rata lunara de crestere nu a depasit 8%, arata datele BNR. In luna februarie ritmul de crestere a fost de 7,7%, in timp ce in lunile ianuarie si martie cresterile au fost marginale, de 1,6%, respectiv 0,1%.
Dinamica soldului total al creditelor contractate de populatie a fost mult sub cea a restantelor, fiind inregistrat un avans de 2,6% in luna aprilie pana la 81,7 miliarde de lei (22,4 mld. euro) in luna aprilie. Totusi, baza de comparatie este semnificativ mai mare in cazul creditelor.
Ponderea restantelor in soldul creditelor contractate de populatie a ajuns la 0,8% in luna aprilie, in usoara crestere fata de luna martie cand restantele la rambursarea creditelor erau de 0,78%. Ritmul anualizat de crestere al restantelor a coborat la 82%, avans similiar soldului total al creditelor, care a urcat cu 82,7%.
Incepand din aprilie trecut, BNR preia informatii privind restantele populatiei de la Biroul de Credit, institutia creata de bancile comerciale pentru a gestiona date privind piata creditului de retail. Astfel, datele permit acum calcularea cresterii anuale cu o acuratete mai buna.
Luna februarie a marcat cresterea anualizata cea mai consistenta din 2008, cand valoarea datoriilor la rambursarea creditelor bancare s-a dublat. Anul trecut, punctul cel mai de sus a fost atins in luna iulie, cand restantele au facut un salt de 119% raportat la aceeasi luna a anului precedent. De la acel moment tendinta a fost de incetinire, desi au mai existat unele luni cu cresteri puternice.
In functie de moneda, restantele la rambursarea creditelor in lei sunt cele mai mari, ridicandu-se la aproape 581 de milioane de lei (160 mil. euro). Datoriile la rambursarea creditelor in euro au fost de 106,7 milioane de lei (30 mil. euro), in timp ce la creditele in dolari restantele au totalizat 1,2 mil. lei (3,2 mil. euro). Raportat la luna anterioara, restantele la creditele in euro au inregistrat cea mai mare crestere, de 15,3%, in timp ce datoriile la finantarile in lei au avansat cu 9,2% in luna aprilie, iar cele la rambursarea finantarilor in dolari au crescut cu 2,2%.
Potrivit bancherilor, finantarile in lei sunt preferate in general pentru acoperirea nevoilor de consum - credite pentru care nu se solicita garantii si la care apar si cel mai frecvent probleme.
Majorarea dobanzii de referinta de catre Banca Nationala de la 7,5% la 9,5% in primele patru luni ale anului a scumpit finantarile bancare, influentand astfel si evolutia restantelor. Contractarea unei finantari in lei nu supune clientul unor riscuri valutare, cea mai mare parte a populatiei obtinand venituri in moneda nationala, insa imprumuturile in lei sunt mai "scumpe" decat creditele in alte valute. Dobanzile mai mari, si cu perspective de crestere in perioada urmatoare, au impact direct asupra ratei lunare de rambursare a imprumuturilor in lei. Astfel ca euro si francul elvetian devin tot mai atragatoare pentru clientii bancilor in cautare de rate lunare de rambursare mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO