Bănci și Asigurări

Romanii au cheltuit mai mult in iunie

Romanii au cheltuit mai mult in iunie

Igor Zganjer, BCR, spune ca partea a doua a anului va fi mai buna pentru industria cardurilor

06.07.2009, 00:00 16

„Iunie a fost in sfarsit o luna buna, am avut cresteri de circa 10% pe toti indicatorii fata de luna precedenta. Totul depinde de sentimentul consumatorului. A inceput perioada de concedii, romanii cheltuiesc mai mult si sunt si mai multi turisti straini", spune Zganjer.

La BCR, gradul de utilizare a cardurilor s-a apropiat de cel din iunie anul trecut, dupa ce din martie pana in mai se inregistrasera scaderi semnificative. Anul trecut din ATM-urile BCR clientii au retras 15,4 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro), echivalentul a circa 3% din Produsul Intern Brut.
Zganjer este optimist si crede ca tendinta de crestere va continua in iulie si august, in conditiile in care perioada se suprapune cu sezonul de concedii, iar toamna aduce in mod traditional afaceri mai mari in toata economia.
„Partea buna a anului abia acum incepe", spune Zganjer. El subliniaza ca utilizarea cardurilor este inca la un nivel redus, astfel ca aceasta industrie pastreaza potential de crestere, chiar in conditiile in care anul acesta este asteptata o scadere a Produsului Intern Brut cu 4%-5%.
BCR are in portofoliu 2,5 milioane de carduri, fata de un total de 10,95 milioane, cat erau in circulatie in martie (potrivit celor mai recente date ale BNR). Banca are o cota de piata de circa 20% si din punctul de vedere al retelelor de ATM si POS instalate. Lunar, prin ATM-urile BCR se deruleaza circa 4 milioane de tranzactii de retragere de numerar, cu o valoare medie de circa 80 de euro.
Retea de 2.000 de ATM-uri
BCR are in prezent instalate 2.000 de ATM, operand astfel cea mai extinsa retea din tara. Banca a instalat primul ATM in 1995, iar in 2005 trecea pragul de 1.000 de automate operate. Costul unui ATM se ridica la circa 15.000 de euro.
Zgnajer spune ca pana la sfarsitul anului reteaua va ajunge la 2.100 de automate, iar in urmatorii doi ani vor fi instalate cate 250 de aparate. BCR se va concentra in perioada urmatoare pe instalarea de ATM-uri in zonele unde acoperirea bancara este mai slaba.
„In Europa de Vest, nivelul de referinta este de un ATM la fiecare 1.000 de locuitori. In Romania nivelul este de un ATM la peste 2.000 de locuitori, insa cu diferente mari pe regiuni", spune Zgnajer.
Spre exemplu, Bucurestiul concentreaza circa o treime din numarul total de ATM-uri din tara, de circa 10.000, conditii in care gradul de acoperire este foarte apropiat de nivelul european. BCR are doar 45% dintre ATM-uri instalate in cadrul unitatilor proprii, restul fiind amplasate in locatii separate. Zganjer spune ca are in plan sa adauge noi functionalitati ATM-urilor, dupa modelul din Spania sau Portugalia, unde aceste automate ofera nu doar functii de retragere de numerar sau gestiunea contului, ci si servicii auxiliare, de la plati de facturi la achizitii de bilete de tren. Seful cardurilor de la BCR considera ca statul ar trebui sa ia in considerare si posibilitatea realizarii platilor de taxe si impozite de la ATM-uri, intrucat acestea asigura o acoperire teritoriala buna.
Deocamdata, la automatele BCR pot fi realizate incarcari electronice ale cartelelor de telefonie mobila sau plati de facturi pentru 200 de furnizori de utilitati. Pentru a realiza plati de facturi clientii trebuie insa sa semneze in prealabil o conventie cu banca. Zganjer spune ca in viitoar plata facturilor va fi posibila si fara semnarea unei conventii.
Frauda pe card s-a redus
Frauda pe card s-a redus de circa zece ori in 2009 fata de anul 2007, in conditiile in care bancile au facut eforturi pentru educarea clientilor, dar au investit si in infrastructura si implementarea tehnologiei cu cip, mult mai sigura decat banda magnetica, spune Zganjer.
„Cred ca cifrele legate de frauda au scazut semnificativ la nivelul pietei fata de acum doi-trei ani."
Majoritatea bancilor afiseaza acum la ATM-uri mesaje prin care isi sfatuiesc clientii sa nu deruleze tranzactii daca au suspiciuni privind siguranta operatiunilor. De asemenea, clientii sunt sfatuiti sa mascheze tastatura aparatului atunci introduc codul PIN, reducand astfel sansele ca eventuali infractori sa le poata clona cardul si sa retraga sumele din cont.
Zganjer spune ca in prezent BCR testeaza mai multe sisteme de siguranta, iar in viitor va lua o decizie privind modelul care va fi implementat la nivel general.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO