Bănci și Asigurări

Romanii au cheltuit pe Revelion banii pentru rata la banca din ianuarie

Romanii au cheltuit pe Revelion banii pentru rata la banca din ianuarie
26.02.2010, 00:00 34

Restantele la credite ale populatiei si companiilor au urcat inianuarie la 4,37% din soldul total al imprumuturilor, cresterea deaproape jumatate de punct procentual comparativ cu decembrieintrerupand tendinta de aplatizare a ritmului de crestere acreditelor cu probleme din ultimele luni ale anului trecut, aratadatele BNR.

Analistii spun insa ca saltul din ianuarie al restantelor arputea sa fie doar temporar, desi considera ca in perioada urmatoareexista toate sansele ca portofoliile de credit ale bancilor sa nuse imbunatateasca semnificativ.

"Comportamentul din ianuarie al debitorilor ar putea sa fiestrict legat de cheltuielile mai mari din decembrie, care i-au adusin imposibilitatea de a-si mai plati ratele la inceput de an.Probabil este vorba doar de o amanare a platilor pentru perioadaurmatoare", apreciaza Catalina Molnar, economistul-sef al RBS.

In ianuarie, restantele totale ale populatiei si companiilor auajuns la 8,77 miliarde de lei (2,1 mld. euro), fata de 7,82miliarde de lei in decembrie, valoarea acestora fiind impartitaaproape egal intre debitorii cu imprumuturi in lei si cei cuimprumuturi in valuta.

Desi sunt ferite de riscul de curs de schimb, creditele inmoneda nationala le dau cele mai mari batai de cap bancherilor, maiales ca in mare parte este vorba de credite de consum fara garantiicare sunt foarte greu de recuperat de la clientii care nu maiplatesc. Astfel, ca pondere in soldul creditelor, restantele la leiau ajuns insa la 5,8%, fata de 3,5% la valuta. Creditele in valutasunt in cea mai mare parte credite garantate, ceea ce explica ratamai mica a restantelor.

Restantele au avansat rapid in special in prima parte a anuluitrecut, pe fondul cresterii ratei somajului in sectorul privat, alscaderii veniturilor companiilor si al deprecierii leului. Inianuarie 2009 rata restantelor ajungea la 1,7% din imprumuturi,pentru ca la sfarsitul anului sa urce la 3,88% din imprumuturi.

Analistii spun ca in perioada urmatoare exista suficienteincertitudini cu privire la evolutia economiei, ceea ce indica ocontinuare a deteriorarii portofoliilor de credite ale bancilor celputin pana la jumatatea anului. "Nu sunt foarte optimista inlegatura cu evolutia restantelor in perioada urmatoare, pentru caexista in continuare perspectiva cresterii somajului. In acelasitimp, companiile care au ales sa plateasca anticipat impozitul arputea avea probleme in a-si plati datoriile", spune Molnar. Inrandul companiilor, cele mai mari probleme cu rambursareadatoriilor se inregistreaza in sectorul intreprinderilor mici simijlocii (IMM), unde rata restantelor depasise pragul de 5% lasfarsitul anului trecut, fata de circa 1,5% in cazul corporatiilor,arata datele BNR. Un sondaj publicat luna aceasta de BancaNationala indica insa ca bancherii incep sa vada riscuri increstere si in ceea ce priveste companiile mari.

Cresterea restantelor survine in conditiile in care soldul totalal creditelor acordate populatiei si companiilor a stagnat inultimul an in jurul a 200 de miliarde de euro, asa ca ponderearestantelor acumulate este si mai vizibila. In ianuarie, creditulprivat a coborat la 200,5 mld. lei (48,3 mld. euro) de la 201,2mld. lei la sfarsitul anului trecut. Creditul de consum a scazut cudoua procente luna trecuta fata de decembrie, in timp ce creditulipotecar a avansat cu 1,4% la valori exprimate in euro, pana la5,83 miliarde de euro.

Cele mai mari restante se inregistreaza in judeteleBistrita-Nasaud si Ialomita, ajungand la 8,39%, respectiv 7,14% dinsoldul total al creditelor. Principalele probleme in aceste zonesunt somajul situat peste media la nivel national si faptul ca sebazeaza pe industrii puternic afectate de criza. In Ialomita, deexemplu, somajul depaseste 12%, fata de o medie de 8,1% la nivelnational.

La polul opus se gaseste judetul Gorj, unde rata restanteloreste sub 3%. Tot o pondere a restantelor in imprumuturi in jurul a3% se inregistreaza in judetele Dambovita, Constanta sauPrahova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO