Bănci și Asigurări

Românii au depozite în franci elveţieni şi dolari de 6 miliarde de lei

Românii au depozite în franci elveţieni şi dolari de...

Autor: Liviu Popescu

23.01.2015, 00:07 991

Persoanele fizice aveau în noiembrie anul trecut depozite în franci elveţieni şi dolari, două monede care s-au apreciat puternic faţă de leu, de echivalentul a 6,4 mld. lei (1,4 mld. euro), potrivit datelor BNR.

Clienţii cu depozite în dolari au avut un câştig de 20% în ultimul an rezultat din aprecierea monedei americane, iar cei care au depozite în franci au avut un câştig de aproape 20% doar în ultima săptămână, după o mişcare surpriză a băncii centrale a Elveţiei, care a avut ca efect egalarea euro de către franc pe pieţele internaţionale.

Francul elveţian a urcat în numai câteva zile de la 3,7 lei la 4,5 lei, ceea ce a înrăutăţit şi mai mult situaţia celor 75.000 de români cu credite în această monedă, care suportaseră deja o apreciere a francului de 60% pe parcursul perioadei de criză. Câtorva deponenţi, care au pariat pe franc în pofida dobânzilor mici oferite de bănci, aprecierea monedei elveţiene le-a adus un câştig nesperat în numai câteva zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO