Bănci și Asigurări

Romanii au in total 158.000 de credite ipotecare de la banci, cu o valoare medie de 32.000 de euro

Romanii au in total 158.000 de credite ipotecare de la banci, cu o valoare medie de 32.000 de euro
10.02.2009, 00:00 547

In total, 4,4 milioane de clienti aveau in derulare 7,5 milioane de credite de la banci si institutiile financiare nebancare, potrivit datelor Biroului de Credit.

Aproape doua treimi din creditele contractate de romani sunt finantari pentru consum. Nu mai putin de 4,8 milioane de credite de consum erau in derulare la sfarsitul anului trecut, cu un sold total de 74 de miliarde de lei (18,5 miliarde de euro). Valoarea medie a creditului de consum este astfel de aproape 4.000 de euro.
Romanii au contractat 158.000 de credite ipotecare pana la sfarsitul anului trecut, a caror valoare cumulata era de circa 20 de miliarde de lei (circa 5 miliarde de euro). Astfel, valoarea medie a unui credit ipotecar era de aproape 32.000 de euro.
Numarul contractelor ipotecare este foarte scazut comparativ cu cel al tranzactiilor imobiliare. Potrivit datelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, doar anul trecut au fost incheiate 484.765 de tranzactii imobiliare, dupa ce in 2007 se incheiasera peste 521.000 de tranzactii.
De altfel, in Raportul asupra stabilitatii financiare publicat de BNR in vara trecuta se sublinia ca numarul creditelor ipotecare vandute in 2007 (de circa 54.000) a fost de peste noua ori mai mic decat cel al tranzactiilor derulate.
Datele BNR pentru sfarsitul lui 2007 aratau discrepante importante in privinta valorii medii a creditelor ipotecare intre diferite judete. In timp ce in Bucuresti valoarea medie urca spre 70.000 de euro, in restul tarii se situa intre 25 si 40 de mii de euro.
Totusi, in aceste raportari sunt incluse doar creditele ipotecare clasice, nu si cele de consum garantate cu ipoteca.
Chiar BNR admitea in Raportul publicat anul trecut ca la sfarsitul lui 2007 creditele cu garantii imobiliare reprezentau 42% din totalul imprumuturilor contractate de populatie, adica peste 8 miliarde de euro. Creditele de consum cu garantii imobiliare reprezentau 22% din creditul contractat de populatie la acea data, insa utilizarea acestora nu poate fi determinata cu exactitate, sumele putand fi orientate fie spre consum, fie spre investitii imobiliare. Potrivit datelor Biroului de Credit, la sfarsitul anului trecut erau active un milion de conturi de credit pe card, cu o valoare totala a liniilor de 1,7 miliarde de lei, ceea ce corespunde unei valori medii de circa 500 de euro.
Pe langa acestea, mai erau deschise aproape un milion de linii de descoperit de cont (facilitati oferite de banci pentru clientii care incaseaza salariul pe card), cu o valoare totala de 1,5 miliarde de lei.
Biroul de Credit Incepe s~ dea note ImprumutaTilor. Biroul de Credit va implementa de luna aceasta un sistem de scoring prin care ofera informatii privind comportamentul la plata al celor care au contractat imprumuturi, precum si probabilitatea ca acestia sa-si plateasca ratele in viitor.
Sistemul de scoring genereaza un punctaj pentru fiecare client, care poate varia de la 300 la 850 de puncte.
"Scoring-ul nostru se poate combina cu cel propriu al bancilor care au astfel de sisteme. Avand o arie mai mare de informatii, riscul este mai mic", spune Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. Sistemul de scoring a fost dezvoltat in parteneriat cu compania americana specializata Fair Isaac si implementat cu ajutorul Siveco, firma care a furnizat sistemul informatic pentru Biroul de Credit.
"Pentru sistemul de scoring nu cerem informatii in plus fata de ceea ce avem deja in baza de date", spune Epure.
Scoringul ia in calcul comportamentul la plata al clientului la creditele pe care le-a contractat anterior, datoria curenta, lungimea istoricului de creditare, precum si numarul de cereri de credit depuse intr-un anumit interval.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO