Bănci și Asigurări

Românii au început să prefere împrumuturile pe termen mediu şi lung celor pe termen scurt

Românii au început să prefere împrumuturile pe termen...

Autor: Liviu Popescu

03.03.2016, 00:06 103
Clienţii persoane fizice au început să se orienteze către împrumuturile pe termen mediu şi lung în detrimentul celor pe termen scurt, comportament care reflectă încrederea crescută în economie.
 
Prin urmare, sporirea încrederii în economie îi determină pe români să plănuiască cu certitudine mai îndelungată o investiţie sau un plan de afaceri pe baza unei finanţări bancare.
 
„Analiza structurii pe scadenţe relevă o diminuare a ponderii creditelor pe termen scurt (până la 18,8%) în favoarea celor pe termen mediu, în timp ce împrumuturile pe termen lung continuă să deţină poziţia majoritară (54,5%), asemănătoare celei de la finalul anului anterior“, scriu specialiştii BNR în cel mai recent raport lunar, cel aferent lunii decembrie.
 
Astfel, soldul creditului intern în lei pe termen mediu acordat populaţiei a crescut într-un an cu aproape 4 mld. lei, la circa 20 mld. lei, în timp ce finanţările pe termen lung către aceeaşi categorie de beneficiari s-au majorat cu aproape 10 mld. lei, la 29 mld. lei. Pe de altă parte, împrumuturile în lei pe termen scurt către populaţie au stagnat la 3,7 mld. lei, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO