• Leu / EUR4.9050
  • Leu / GBP5.8089
  • Leu / USD4.7905
Bănci și Asigurări

Românii au plătit taxe şi impozite de peste 228 mil. lei prin staţiile de plată SelfPay, în primele nouă luni ale anului. 44% din taxele colectate de stat au fost pentru eliberarea permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare

Românii au plătit taxe şi impozite de peste 228 mil. lei prin staţiile de plată SelfPay, în primele nouă luni ale anului. 44% din taxele colectate de stat au fost pentru eliberarea permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare

Autor: Cristina Bellu

16.11.2021, 15:24 127

Numărul plăţilor de taxe şi impozite realizate prin staţiile de plată SelfPay a trecut de 1,7 milioane în primele nouă luni ale anului, reprezentând o creştere de 78% faţă de perioada similară a anului trecut, ponderea cea mai mare fiind deţinută de impozitele pe clădiri, mijloace de transport şi terenuri (47,6%), urmate de taxa pentru parcarea de reşedinţă (38%), arată datele SelfPay (fosta ZebraPay), specializată în furnizarea de soluţii de plată de tip self-service.

În total, în primele trei trimestre din acest an, românii au plătit taxe şi impozite de 228,9 mil. lei prin staţiile de plată SelfPay. Peste 44% din taxele colectate de stat prin parteneriatul cu SelfPay au fost pentru eliberarea permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare, iar peste 35% pentru taxa de paşaport.

„În ultimii ani, în special pe fondul crizei sanitare, autorităţile publice locale şi centrale au accelerat adoptarea soluţiei de colectare a taxelor şi impozitelor prin intermediul Staţiilor de Plată SelfPay, asigurând astfel accesul contribuabililor la o metodă de plată sigură şi la îndemână, fără ca aceştia să mai fie condiţionaţi de programul de lucru cu publicul al instituţiilor şi nici de restricţiile de acces impuse”, spune Adrian Badea, Director General SelfPay.

Potrivit SelfPay, în perioada ianuarie-septembrie 2021, numărul plăţilor către instituţiile de stat a crescut de şapte ori faţă de perioada similară a anului trecut, iar valoarea sumelor procesate din aceste plăţi este de cinci ori mai mare.

În plus, una din zece plăţi realizate prin staţiile de plată SelfPay a reprezentat achitarea unei taxe sau a unui impozit. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului precedent, doar o plată la fiecare 47 realizate prin SelfPay reprezenta o taxă achitată către stat.

Adrian Badea menţionează că în ultimii doi ani numărul instituţiilor partenere s-a triplat.

„În 2021, bucureştenii au efectuat prin Staţiile SelfPay 34% din plăţile reprezentând diverse taxe şi impozite, dar în acest moment colaborăm cu zeci de primării şi instituţii din toată ţara”.

SelfPay deţine cea mai mare reţea de staţii de plată de tip self-service din România, cu peste 6.000 de unităţi, şi peste 170 de servicii disponibile. Staţiile de plată SelfPay pot fi găsite în marile reţele de retail precum Mega Image, Profi, Kaufland, Carrefour, centre comerciale, pieţe, benzinării şi magazine de proximitate şi sunt disponibile în fiecare zi, în intervalul orar în care magazinele sunt deschise.

Din 2020 SelfPay este membru al Asociaţiei Române de Fintech, organism care reprezintă interesele antreprenorilor români care dezvoltă produse tehnice în industria serviciilor financiare.

Anul acesta, Zebrapay S.A., compania care operează sub brandul SelfPay, a făcut primul pas la Bursa de Valori Bucureşti prin listarea obligaţiunilor companiei.

Obligaţiunile Zebrapay în valoare de 3 milioane de euro, emise în cadrul unui plasament privat, vor susţine dezvoltarea reţelei de Staţii de Plată la nivel naţional şi internaţional.


 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9050
Diferență: -0,3251
Ieri: 4.9210
Azi: 4.7905
Diferență: -0,8794
Ieri: 4.8330
Azi: 5.8089
Diferență: -0,4899
Ieri: 5.8375
Azi: 5.0290
Diferență: -0,2024
Ieri: 5.0392