Bănci și Asigurări

Românii au retras anticipat 380 mil. lei din poliţele de viaţă

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

17.03.2015, 00:07 810

Clienţii companiilor de asigurări de viaţă au efectuat anul trecut răscum­părări anticipate şi retrageri parţiale din conturile de asigurare de 377 milioane de lei, în scădere cu 14% faţă de 2013. Aceasta a fost cea mai vizibilă scădere din ultimii şase ani a sumelor retrase anticipat.

Sumele retrase din conturi înainte de termen sunt totuşi de două ori peste nivelul din 2007-2008, perioada de boom economic, fiind mai aproa­pe de maximul de 438 mil. lei atins în 2013. „Nevoia de lichidităţi a clienţilor, care a generat valul de răscumpărări din trecut, s-a mai redus“, comentează Bogdan An­driescu, preşedintele UNSICAR, aso­ciaţia brokerilor de asigurări.

Pe de altă parte, cresc indemni­zaţiile plătite pentru evenimente asigurate şi pentru contracte ajunse la maturitate. Plăţile pe acest segment au cumulat 440 milioane de lei anul trecut, în creştere cu 34%. Este pentru prima dată în ultimii şase ani, când indemni­zaţiile pentru evenimente asigurate şi poliţe ajunse la maturitate depăşesc ca valoare răscumpărările anticipate.

La nivel agregat, asi-gurătorii de viaţă au plătit anul trecut despăgubiri de 817 mil. lei, în creştere cu 7%. Despăgubirile pe segmentul poliţelor de viaţă au crescut constant în ultimii patru ani pe măsură ce tot mai multe contracte cu componentă investiţio-nală au ajuns la maturitate.

Primele astfel de poliţe au fost emise la începutul anilor 2000, când pe piaţă au intrat asigurătorii străini, şi aveau o perioadă de maturitate medie de 10-15 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO