Bănci și Asigurări

Românii cheltuiesc de pe carduri în străinătate 125 mil. euro lunar. Străinii fac plăţi de trei ori mai mici la POS-urile din magazinele locale

Românii îşi utilizează cel mai des cardurile în străinătate pentru plata serviciilor de cazare, îmbrăcăminte şi carburant, potrivit datelor Visa.

Românii îşi utilizează cel mai des cardurile în străinătate pentru plata serviciilor de cazare, îmbrăcăminte şi carburant, potrivit datelor Visa.

Autor: Liviu Popescu

27.11.2014, 00:00 178

Deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat în primele nouă luni plăţi la comercianţii din străinătate în valoare de 5 miliarde de lei (1,1 mld. euro), cu 21% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Valoarea lunară a plăţilor la POS-uri din străinătate a atins maximul istoric anul acesta, respectiv 556 milioane de lei (125 mil.euro), de trei ori peste media lunară din 2008, când au fost publicate primele date.

Pe de altă parte, străinii au efectuat plăţi la comercianţii din România în perioada ianuarie-septembrie în valoare de 1,5 mld. lei (340 mil. euro), în creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Media lunară a plăţilor efectuate de străini la POS-uri locale a fost de 171 mil. lei (39 mil. euro).

Plăţile cu cardul la comercianţii atât din străinătate, cât şi la cei din ţară au câştigat treptat teren în ultimii ani datorită creşterii plăţilor pe internet, schimbării generaţiei deţinătorilor de carduri şi dezvoltării tehnologiei. Cu toate acestea, sumele retrase de la bancomate reprezintă în continuare grosul tranzacţiilor cu cardurile.

Românii îşi utilizează cel mai des cardurile în străinătate pentru plata serviciilor de cazare, îmbrăcăminte şi carburant, potrivit datelor Visa. Anul trecut, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi în Italia, Franţa şi Marea Britanie. Datele Visa mai arată vă aproape o treime din plăţile cu cardul la comercianţii din străinătate se înregistrează în lunile iunie, iulie, august şi septembrie, în general în perioada concediilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO