Bănci și Asigurări

Românii continuă să pună banii la bancă deşi dobânzile pentru noile depozite au coborât la minime istorice

Românii continuă să pună banii la bancă deşi...

Autor: Claudia Medrega

26.09.2016, 00:05 658

Depozitele populaţiei şi compa­ni­ilor în lei şi valută la băncile locale au continuat ascensiunea în august şi au ajuns la 258,5 mld. lei, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, evoluţia fiind influenţată în prin­cipal de creşterea depozitelor popu­laţiei, în special în lei.

Populaţia avea la sfârşitul lunii august în depozite echiva­lentul a aproape 154 mld. lei, în creştere cu peste 9% com­parativ cu nivelul din august 2015. Sumele economisite de persoa­ne­le fizice în lei au urcat cu 10,5%, până la 96,9 mld. lei. Iar depozitele în euro ale populaţiei au ajuns în august la echivalentul a 56,9 mld. lei, cu 6,9% peste va­loarea din aceeaşi lună a anului trecut.

Băncile se bazează pentru fi­nan­ţare în principal pe resur­sele atrase de la clienţii per­soane fizice, care sunt mai sta­bile şi care în perioada de criză au mar­cat o creştere puternică, pe fon­dul unui comportament de consum mai prudent.

Populaţia - motorul econo­mi­sirii - a fost în ultimii ani în România cre­ditor net faţă de sistemul bancar, ro­mânii reuşind să depoziteze mai mulţi bani la bănci decât împrumută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO