Bănci și Asigurări

Românii cu credite noi în lei vor resimţi cu un decalaj de până la 6 luni reducerea dobânzilor din piaţă, din cauza metodologiei de calcul al indicelui IRCC. Bancherii cer în continuare revizuirea metodologiei IRCC pentru reducerea decalajului temporal

Românii cu credite noi în lei vor resimţi cu un...

Autor: Claudia Medrega

20.01.2021, 19:30 237

♦ Indicele IRCC, folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele noi, este de 1,88% pentru T1/2021 şi depăşeşte nivelul ROBOR la 3 luni utilizat pentru creditele luate până în mai 2019, care a coborât la 1,59% pe an, după ce BNR a redus dobânda-cheie la 1,25%.

Românii cu credite noi în lei vor resimţi cu un de­ca­laj de până la şase luni ajus­tarea dobânzilor, după reducerea do­bânzii-cheie până la minimul istoric de 1,25%, din cauza metodologiei de calcul al indicelui IRCC, în timp ce persoanele care au luat credite retail în lei până în luna mai 2019, care au dobânzile legate de ROBOR, ar putea să beneficieze mai repede de scăderea dobânzilor, în funcţie de periodicitatea cu care băncile actualizează dobânzile.

În cazul ROBOR, într-un an, după în­jumătăţirea dobânzii-cheie, de la 2,5% la începutul lui 2020, până la 1,25% acum, ROBOR la trei luni a scă­zut cu 50%, dintre care 20% în ultimele două săptămâni, până la 1,59% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO