Bănci și Asigurări

Românii cu credite primesc un ”cadou” nedorit înainte de Sărbători: Pe lângă curs, şi dobânzile au intrat în zodia creşterii. IRCC zilnic urcă la 3%, în timp ce Robor sare la 3,06%

Românii cu credite primesc un ”cadou” nedorit...

Autor: Ştefan Stan

05.12.2019, 12:07 2725

Dobânzile au trecut pe creştere săptămâna aceasta, IRCC şi Robor urcând după mai multe săptămâni de stagnare.

IRCC, indicele care a înlocuit Roborul în calculul creditelor noi de consum acordate în lei, a urcat la valorile zilnice de la 2,50% pe 28 noiembrie, la 3% pe 4 decembrie. Rămâne de văzut ce impact va avea această creştere, în cazul în care tendinţa se va păstra constantă, indicele fiind calculat ca medie a valorilor trimestriale.  

Robor la 3 luni, indicator care formează în continuare dobânda variabilă pentru creditele în lei mai vechi, a urcat de la 2,99% pe 28 noiembrie, la 3,06% pe 5 decembrie. 

Într-o singură lună BNR a cheltuit un miliard de euro pentru a apăra leul. În aceeaşi vreme, guvernul a majorat deficitul bugetar - principala cauză a deficitului de cont - de la 2,8% din PIB la 4,4% din PIB. 

Pentru moment, euro se menţine stabil la 4.7744 lei/euro, după ce a atins maximul de 4.7808 lei/euro pe 21 noiembrie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO