Bănci și Asigurări

Românii cu credite respiră uşuraţi: Roborul îşi continuă scăderea la început de săptămână şi trece şi mai mult sub pragul de 3%

Românii cu credite respiră uşuraţi: Roborul îşi...

Autor: Alina Botezatu

07.01.2019, 11:19 2070

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 2,94%, de la 2,97%, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR).

Acest indice a continuat tendinţa de scădere pe care a intrat de la finele anului trecut. Anterior, ROBOR la 3 luni s-a mai aflat la un nivel mai scăzut de atât la 20 iunie 2018, când a fost 2,93%.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a stagnat, luni, la 3,28%, nivelul de vineri.

În plus, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a rămas luni la 3,39%, cât a fost vineri.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 3,46% luni, de la 3,48% vineri.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici l-a invitat pe guvernatorul Mugur Isărescu la o discuţie la o discuţie despre bănci, alături de Sergiu Oprescu, preşedintele ARB. 

„Am să îi fac o invitaţie domnului Guvernator să facă o vizită la Finanţe, şi alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (n.red. - Sergiu Oprescu). Să vorbim de provizioane bancare. Este momentul ca domnul Guvernator să vină şi la Finanţe şi să discutăm deschis”, a afirmat Eugen Teodorovici, duminică seara, într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Finanţelor Publice a mai susţinut că, în ultimele zile, a auzit că sunt presiuni agresive din partea BNR, pentru a se nu se scădea ROBOR-ul, cel în funcţie de care este stabilită taxa pe activele financiare ale băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO