Bănci și Asigurări

Romanii incep sa caute randamente mai mari de castig

14.10.2009, 23:15 21

Romanii au inceput sa se orienteze mai mult spre produsele deinvestitii si asigurarile de viata, insa depozitele la termen ramanprodusele de baza, apreciaza Sorin Mititelu, directorul executivresponsabil de retail din Banca Comerciala Romana (BCR).

"Se observa o tendinta de trecere de la depozitele la termencatre fondurile de investitii si asigurarile de viata. Sub aspectulmigrarii dinspre depozite, la BCR este vorba de o crestere de douacifre fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sumele atrase de lapopulatie vor continua sa creasca si in urmatorii ani", a spusMititelu, precizand ca 10% dintre clienti urmaresc cu multa atentierandamentele.

Oficialul BCR a explicat ca dobanzile la depozitele la termenvor fi in corelatie cu rata dobanzii de politica monetara a BNR,setata in prezent la 8% pe an, in timp ce la produsele alternativeratele vor fi superioare.

"Persoanele care vor urmari randamentele vor cauta solutiialternative, cum ar fi plasamentele la fondurile de investitii.Atractivitatea prin pret atrage si asumarea unui risc mai mare".Potrivit unui studiu al institutului austriac IMAS International,46% dintre romani apreciaza alocarea fondurilor in active cu riscmai ridicat, precum obligatiuni, actiuni pe bursa sau fonduri deinvestitii, Romania fiind pe primul loc la acest capitol, cu multinaintea Ungariei (22%), Serbiei (24%) sau Austriei (17%).

"Daca se face o comparatie cu celelalte tari, se poate vedea caRomania este cea mai proactiva tara cand vine vorba de investitiiin obligatiuni, actiuni bursiere si fonduri", a spus Ansgar Lohner,directorul general al IMAS, intr-o conferinta organizata deBCR.

Romanii considera ca vor economisi mai putin in urmatorii cinciani, principalele motive fiind situatia economica nesigura,inflatia, pierderea locurilor de munca si asteptarile legate deobtinerea unor venituri mai mici. "Romanii sunt printre cei maisceptici in ceea ce priveste viitorul economisirii, comparativ cualte tari. Explicatia tine atat de situatia economica, cat si depolitic", a precizat Lohner.

Astfel, 43% dintre participantii la sondaj cred ca in urmatoriicinci ani vor economisi mai putin, 33% vad o mentinere a sumelor sidoar 24% sunt de parere ca vor aloca mai multi bani in depoziteproprii.

In majoritatea celorlalte tari incluse in analiza, pestejumatate din populatie se asteapta sa economiseasca la fel de multin urmatorii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO