Bănci și Asigurări

Românii prind gustul economisirii pe termen lung: depozitele pe doi sau trei ani au depăşit 1 mld. euro

Românii prind gustul economisirii pe termen lung: depozitele pe doi sau trei ani au depăşit 1 mld. euro

Românii prind gustul economisirii pe termen lung: depozitele pe doi sau trei ani au depăşit 1 mld. euro

Autor: Ciprian Botea

16.01.2012, 00:07 1462

Soldul depozitelor în lei cu scadenţa de peste un an era de 3,75 miliarde lei (circa 860 mil. euro) la sfârşitul lunii noiembrie, în creştere cu 41% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, în timp ce economiile "lungi" în euro au crescut de patru ori în această perioadă şi au ajuns la echivalentul a 366 mil. euro, potrivit datelor BNR.

Totalul depozitelor pe termen mai mare de un an a trecut astfel de echivalentul unui miliard de euro, în condiţiile în care clienţii individuali ai băncilor aveau în noiembrie anul trecut depozite totale cu o valoare cumu­lată de peste 110 miliarde de lei (25 mld. euro).

Astfel, mai mult de 90% din resursele atrase de bănci de la populaţie sunt în continuare depozite cu scadenţe scurte, în general de una sau trei luni, având în vedere că abia în ultima perioadă băncile au început să vină cu oferte atractive pentru clienţii dispuşi să îşi blocheze banii într-un depozit timp de doi, trei sau chiar şapte ani.

Băncile s-au pliat în trecut după preferinţa pentru lichidităţi a românilor şi şi-au croit oferta pe structura unor produse de economisire cu scadenţe scurte sau chiar conturi de economii şi conturi curente. Nevoia de a reduce dezechilibrele între resursele atrase pe termen scurt şi creditele acordate pe termen lung a lăsat însă treptat loc pe piaţă pentru apariţia a tot mai multe produse de economisire cu scadenţe lungi. Cea mai consistentă ofertă, dar şi ultima apărută pe piaţă, este cea a UniCredit Ţiriac Bank, care încearcă să convingă clienţii să-şi depună banii la bancă pe doi, trei, cinci sau şapte ani cu dobânzi de 7% pe an la lei şi până la 6% pe an la euro.

BCR, cea mai mare bancă locală, a inclus încă de anul trecut în ofertă depozitele cu scadenţa la doi ani, iar la începutul acestei luni a mărit miza pentru atragerea de resurse pe termen lung şi plăteşte bonificaţii de 7,25% pe an la lei şi 4,25% pe an la euro. Cele două bănci, controlate de grupuri austriece (Bank Austria şi respectiv Erste), se conformează astfel directivelor primite de la Viena, prin care li s-a cerut să caute mai multe resurse locale deoarece liniile de finanţare externe vor fi mai rare şi mai scumpe.

BRD are în ofertă un depozit în valută cu scadenţa la trei ani şi dobândă progresivă, care urcă de la 2,5% pe an în primul semestru de contract la 4% pe an în ultimul semestru. Şi băncile de talie mică precum OTP Bank, Carpatica sau ProCredit au depozite cu scadenţe de doi sau trei ani. Turcii de la Credit Europe au lansat, de asemenea, recent un depozit în lei pe doi ani şi plătesc o dobândă de 7,5% pe an.

Spre deosebire de piaţa locală, clienţii băncilor de pe pieţele dezvoltate din Occident sunt obişnuiţi de multă vreme cu produsele de economisire pe termen lung. Preferinţa românilor pentru plasamente lichide a făcut însă ca piaţa să fie dominată de depozite pe 1-3 luni, chiar dacă cea mai mare parte sunt reînnoite la scadenţă şi clienţii ajung în final să îşi ţină banii la bancă tot 2-3 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO