Bănci și Asigurări

Românii se îndreaptă tot mai mult către conturile de economii în detrimentul depozitelor la termen

Românii se îndreaptă tot mai mult către conturile de...

Autor: Liviu Popescu

15.06.2015, 00:08 1123

Clienţii persoane fizice aveau la finele lunii aprilie aproximativ 33 de miliarde de lei (echivalentul a 7,4 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu 22% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce depozitele la termen cu scadenţa mai mică de un an s-au diminuat cu 300 de milioane de lei şi au ajuns la circa 56 mld. lei (12 mld. euro), potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al BNR.

Avansul în termeni nominali al conturilor curente şi de economii a fost de 6 mld. lei. Românii au început în ultima perioadă de timp să se orienteze către depozitele overnight, în special con­turi curente şi de economii, în detrimen­tul depozitelor la termen întrucât primele oferă o flexibilitate mult mai mare.

„Românii au fost obişnuiţi să-şi ţină banii în depozitele la vedere, pe care le pot accesa oricând. Însă în ultimii ani s-a observat o formulă către depunerile pe termen îndelungat, dar una destul de lentă. Accesibilitatea unui depozit i-a îndemnat pe români să se orienteze şi atunci a fost găsită această formulă, de a folosi varianta economisirii într-un cont de economii“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO