Bănci și Asigurări

Românii sunt codaşi la economisire în Europa de Est

Românii sunt codaşi la economisire în Europa de Est

Autor: Ciprian Botea

26.10.2014, 09:00 436

Un român economiseşte 41 de euro lunar, de peste patru ori mai puţin decât un austriac (188 de euro) şi de două ori mai puţin decât un slovac sau un ceh (96 de euro şi respectiv 75 de euro), potrivit unui studiu al grupului austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR. Ungurii economisesc în medie 49 de euro, iar croaţii 60 de euro. Singurii care economisesc mai puţin decât noi sunt sârbii, cu o medie lunară de 35 de euro. Aproape jumătate din români, unguri şi slovaci se declară nemulţumiţi de nivelul economilor efectuate lunar.

Oficialii Erste spun că nu este surprinzător că mulţi est-europeni sunt nemulţumiţi de sumele economisite, având în vedere nivelul scăzut al dobânzilor comparativ cu anii precedenţi. Băncile româneşti au coborât cu dobânzile la depozitele în lei la 2-3% pe an, la jumătate faţă de nivelul de anul trecut. Clienţii persoane fizice ai băncilor locale au depozite şi conturi curente de circa 130 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Valoarea medie a unui depozit este de circa 7.000 de lei. Există însă o discrepanţă foarte mare între deponenţii cu economii foarte mari şi cei cu depozite de valoare mică. Circa 20.000 de deponenţi, adică 0,1% din total, deţin peste 15% din totalul depozitelor, aceştia având în medie un milion de lei în cont. Practic, dacă excludem aceste conturi, valoarea medie a unui depozit este semnificativ mai mică. Şi media economiilor efectuate lunar calculată de Erste ar putea fi astfel denaturată de sumele economisite de clienţii cu sute de mii de euro în cont.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO