Bănci și Asigurări

Romanii tin 40% din depozite in euro. Din lipsa de incredere in moneda lor, spun analistii

Romanii tin 40% din depozite in euro. Din lipsa de incredere in moneda lor, spun analistii
08.11.2009, 23:32 122

"Exista o inclinatie ridicata pentru plasamentele in valuta intara noastra. Intr-o economie in care referinta euro este prezentain multe segmente ale pietei, aceasta isi pune amprenta si asupracomportamentului de economisire. Aproximativ 40% din economisireapersoanelor fizice este denominata in valuta, nivel care s-apastrat relativ neschimbat, intre 35 si 45%, in ultimii sapte ani,in ciuda procesului de convergenta parcurs de economia romaneascasi a cresterii de peste sapte ori a depozitelor populatiei", estede parere Mihail Ion, presedintele societatii de administrareRaiffeisen Asset Management.
In regiunea Europei Centrale si de Est, Romania se aseamana maimult cu Albania, Bulgaria sau tarile din fosta Iugoslavie, undesumele populatiei in valuta in sistemul bancar depasesc 40%.
Presedintele RAM spune ca situatia Romaniei apare cu atat maidificila, pentru ca in Romania nu s-a observat o scadere apreferintei pentru euro, in ciuda unor niveluri ale dobanzilor lamoneda nationala mai ridicate decat pentru valutele forte. Spredeosebire de tari precum Polonia si Cehia, unde pe fondulimbunatatirii conditiilor economice interne economiile in valutaale populatiei au inregistrat o scadere in ultimul deceniu. Astfel,romanii plaseaza in valuta, in termeni relativi, mai mult decatcehii, polonezii sau ungurii, care detin azi 5%, 8,2% si respectiv16,7% din fonduri in valuta, potrivit unei analize a RAM.
"Euro este principala valuta straina in care economisesc romanii.Dolarul american este aproape inexistent in preferintelepopulatiei", explica Rozalia Pal, economist-sef la UniCredit TiriacBank.
Apetenta romanilor de a economisi in valuta in general, si euro inparticular, este strans legata de contextul economic si deasteptarile privind evolutia viitoare a economiei.
"Incepand din luna septembrie, se poate observa o crestere ainteresului populatiei pentru economisirea in euro, motivata inprincipal de pierderea increderii in moneda nationala, dar si deasteptarile negative privind evolutia cursului in urmatoarele saseluni", spune Rozalia Pal.

Depozitele in lei, in scadere
In luna septembrie, soldul depozitelor in lei ale populatiei ascazut cu peste 700 milioane de lei, in timp ce soldul economiilorin euro a crescut cu 350 de milioane de lei, potrivit datelor BNR.Fata de finalul anului trecut, soldul depozitelor in lei a crescutcu 12,8%, in timp ce soldul economiilor in valuta a urcat cu peste15,5% calculat in lei.
"Este pentru prima data in ultimii sapte ani cand avem oeconomisire negativa in lei. Aceasta poate fi explicata prinreducerea potentialului de economisire, dar si mutarea anumitorsume din lei in valuta. Mediul economic nu da semne deimbunatatire, iar perspectiva unei scene politice incerte sipreocupata de agenda electorala nu este deloc incurajatoare. Inacest context, cel putin pentru cateva trimestre, interesul pentrueconomisirea in euro se va mentine in crestere", explicaMihail.
Economistul-sef al UniCredit Tiriac estimeaza ca interesul mairidicat al populatiei pentru plasamente in euro va fi de scurtadurata, argumentand ca pe termen lung romanii vor preferadepozitele in moneda nationala din perspectiva dobanzilor mairidicate.
Romanii cu cea mai ridicata apetenta pentru economisirea in valutasunt bucurestenii si locuitorii judetului Timis, cu peste jumatatedin economii denominate in valuta. La extrema opusa se situeazajudetele Teleorman si Olt, cu ponderi de sub 20% ale economiilor invaluta.
"In judete precum Timis, Arad, unde sumele economisite sunt maimari, foarte probabil unii dintre clienti au o abordare deportofoliu si plaseaza o parte din bani si in valuta, lucru care seintampla pe o scara mai redusa in judetele mai sarace", spunereprezentantul RAM.
Dobanzile ridicate cu care sunt remunerate depozitele in monedanationala au facut ca plasamentele in moneda nationala sa fie maiavantajoase decat cele in euro in ultimii sapte ani. Potrivit uneianalize a RAM, in intervalul cuprins intre octombrie 2002 sioctombrie 2009, castigurile din dobanzile la lei ar fi putut ajungela aproximativ 115%, in vreme ce depozitele in euro ar fi adus unrandament de 30%. In acelasi timp, leul a pierdut 32% fata de euro,in consecinta alegerea leului ar fi adus un avantaj de 43% in sapteani.
"In anumite intervale de timp, caracterizate de deprecierea brusca,plasamentele in euro sunt mai avantajoase. Cel mai probabil,economisirea in valuta este vazuta mai ales ca un mijloc deprotectie impotriva deprecierii monedei decat ca o masura deoptimizare a randamentelor", conchide Mihail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO