Bănci și Asigurări

Rusia intră într-o criză financiară majoră de lichiditate: Sancţiunile targetate asupra băncii centrale, care avea 640 de mld. dolari în conturi, aruncă economia Rusiei în aer. După ce a dublat dobânzile, la 20%, Banca Centrală a vândut marţi 2,39 trilioane de ruble (26 mld. dolari) într-o operaţiune repo de o zi

Rusia intră într-o criză financiară majoră de...

Autor: Ştefan Stan

01.03.2022, 12:53 5213

Statele Unite şi Uniunea Europeană au blocat banca centrală a Rusiei să folosească rezervele de urgenţă pentru a proteja economia de campania de presiune occidentală, o salvă despre care guvernatorul băncii a spus că riscă să declanşeze o criză financiară.

Acţiunea coordonată blochează banca centrală să vândă dolari, euro şi alte valute străine din stocul său de rezerve pentru a stabiliza rubla. Anunţând această măsură luni, la Washington, înainte de deschiderea pieţelor americane, oficialii americani au declarat că intenţionau ca sancţiunile să alimenteze inflaţia deja în creştere, iar acţiunile împotriva Băncii Rusiei au ca scop, de fapt, să neutralizeze apărarea monetară a ţării.

Banca centrală a Rusiei a anunţat marţi că a vândut 2,39 trilioane de ruble (26 miliarde de dolari) la o licitaţie repo de o zi, în timp ce se străduieşte să încerce să menţină o anumită stabilitate financiară, după ce a crescut deja ratele dobânzilor la 20%.

Nu a existat nicio limită la licitaţia de o zi, menită să ajute băncile cu lichidităţile lor, în condiţiile în care sancţiunile impuse de invazia Rusiei în Ucraina au vizat instituţiile financiare, iar rubla s-a prăbuşit

Decizia unei coaliţii de ţări occidentale şi asiatice de a "îngheţa toate activele" băncii centrale ruse a fost "cel mai dramatic pas de până acum".

"Gândiţi-vă la banca centrală rusă ca la bătăile inimii sistemului financiar rusesc. Şi acesta este, atunci când vorbiţi cu oficialii, ceea ce indică cel mai mult. În ultimii ani, preşedintele Putin a construit a patra cea mai mare rezervă valutară din lume - peste 630 de miliarde de dolari, iar o parte din motiv a fost pentru a se izola de sancţiunile occidentale", relatează Phil Mattingly, CNN.

Mattingly a declarat că aceste rezerve i-au permis în esenţă lui Putin şi Rusiei "să îşi susţină propria monedă" şi să le permită "să ofere lichidităţi băncilor lor".

"Acest lucru le-ar permite să fie văzute ca fiind rezistente la sancţiuni - Nu mai este cazul când te duci direct la banca centrală şi începi să îngheţi activele în întreaga lume", a spus Mattingly.

Mattingly a precizat că o astfel de sancţiune este extrem de rară.

"Acum, când vreţi să vă daţi seama cât de rar este să vizaţi banca centrală a unei ţări. Uitaţi-vă la ţările vizate anterior. Venezuela, Iran, Siria, toate văzute ca actori defavorizaţi. Diferenţa aici, nicio ţară, la scara economiei Rusiei, 1.700 de miliarde de dolari... nu a mai fost vizată de sancţiuni ca aceasta înainte." "Subliniază doar momentul în care ne aflăm acum şi amploarea răspunsului", a adăugat Mattingly.


Companiile americane de carduri de plată Visa şi Mastercard au blocat mai multe instituţii financiare ruseşti din reţeaua lor, respectând astfel sancţiunile guvernamentale impuse în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Visa a declarat luni că ia măsuri prompte pentru a asigura respectarea sancţiunilor aplicabile, adăugând că va dona 2 milioane de dolari pentru ajutor umanitar. Mastercard a promis, de asemenea, că va contribui cu 2 milioane de dolari.

"Vom continua să colaborăm cu autorităţile de reglementare în zilele următoare pentru a ne respecta pe deplin obligaţiile de conformitate pe măsură ce acestea evoluează", a declarat Mastercard într-o declaraţie separată, luni târziu.

Sancţiunile guvernamentale impun Visa să suspende accesul la reţeaua sa pentru entităţile care figurează pe lista Specially Designated Nationals, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu această chestiune. Statele Unite au adăugat diverse firme financiare ruseşti pe listă, inclusiv banca centrală a ţării şi al doilea mare creditor VTB. 

Sâmbătă, SUA, Marea Britanie, Europa şi Canada au anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei - inclusiv blocarea accesului anumitor creditori la sistemul internaţional de plăţi SWIFT. 

Ruşii s-au grăbit la bancomate şi au aşteptat la cozi lungi duminică şi luni, pe fondul temerilor că cardurile bancare ar putea înceta să mai funcţioneze sau că băncile vor limita retragerile de numerar. 

Rusia îşi numeşte acţiunile din Ucraina o "operaţiune specială".

Multe bănci, companii aeriene şi nu numai din Occident au tăiat legăturile cu Rusia, calificând acţiunile ţării drept inacceptabile. Naţiunile europene şi Canada şi-au închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO