Bănci și Asigurări

Rusia este lovită în plin: Banca Centrală a majorat dobânda la rublă la 20%, dar nu poate interveni pe piaţa valutară pentru că are toate conturile externe blocate. Cum arată un comunicat al unei bănci centrale lovită de sancţiuni şi ce restricţii dure a pus băncilor

Rusia este lovită în plin: Banca Centrală a majorat...

Autor: Ştefan Stan

28.02.2022, 17:23 504

Condiţiile pentru economia rusă s-au schimbat dramatic, în condiţiile în care sancţiunile din partea Vestului au lovit masiv în sistemul financiar rusesc şi în economia ţării. Banca Rusiei a decis astăzi să majoreze dobânda cheie la 20% pe an, rubla s-a prăbuşit cu 40%, iar marile bănci din Rusia riscă să intre în default, cu pierderi catastrofale. 

Vedeţi mai jos comunicatul integral al Băncii Centrale din Rusia: 

 

Banca Rusiei a decis astăzi să majoreze dobânda cheie la 20% pe an.

Condiţiile pentru economia rusă s-au schimbat dramatic. Noile sancţiuni externe au dus la o modificare semnificativă a cursului de schimb al rublei şi au limitat capacitatea noastră de a ne folosi rezervele de aur şi de valută. Acest lucru ne obligă să folosim o gamă largă de instrumente pentru a menţine stabilitatea financiară.

Dinamica cursului de schimb este un factor proinflaţionist suplimentar. Aceasta afectează preţurile curente ale bunurilor şi duce la o creştere bruscă a devalorizării şi a aşteptărilor inflaţioniste. Pentru a menţine atractivitatea depozitelor şi pentru a proteja economiile cetăţenilor de depreciere, este necesar să se majoreze ratele dobânzilor la niveluri care să compenseze cetăţenii pentru riscurile inflaţioniste crescute.

Vom lua în continuare decizii privind politica monetară pe baza schimbărilor din situaţia reală, evaluând riscurile, în primul rând în ceea ce priveşte condiţiile externe. Politica monetară va avea ca obiectiv menţinerea stabilităţii financiare şi a preţurilor.

Acum, despre alte măsuri pe care le implementăm în prezent.

Sistemul nostru financiar şi economia noastră se confruntă acum cu o situaţie complet non-standard, iar Banca Rusiei va fi foarte flexibilă în abordarea sa în ceea ce priveşte utilizarea oricăror instrumente necesare.

În ceea ce priveşte lichiditatea sectorului bancar. Banca Rusiei oferă în mod continuu băncilor lichidităţi în numerar şi altele decât numerar în ruble. Din cauza cererii ridicate de numerar, sectorul bancar a trecut la o lipsă structurală de lichidităţi. Băncile dispun de suficiente garanţii pentru a mări volumul de lichidităţi atrase de la Banca Rusiei, dacă este necesar.

În ceea ce priveşte piaţa valutară. Joi şi vineri, Banca Rusiei a efectuat intervenţii pe piaţa valutară: joi - în valoare de 1 miliard de dolari şi, într-o măsură mai mică, vineri. Din cauza restricţiilor privind utilizarea aurului şi a rezervelor valutare în dolari şi euro, nu am intervenit astăzi. Guvernul a anunţat o decizie de a introduce vânzarea obligatorie a 80% din veniturile din exporturi. Această măsură va asigura o ofertă uniformă de valută pe piaţa valutară internă pentru a satisface nevoile importatorilor şi ale cetăţenilor. În acelaşi timp, punem în aplicare o serie de măsuri menite să limiteze exportul de capital de către nerezidenţi.

Monitorizăm în mod constant tranzacţiile valutare şi luăm măsuri dacă este necesar. În special, au fost deja introduse restricţii privind vânzarea de titluri de valoare de către nerezidenţi.

Suntem în permanenţă în contact cu băncile şi suntem gata să luăm prompt măsurile necesare pentru a le sprijini. Astfel, au fost adoptate o serie de măsuri de relaxare a reglementărilor şi vom continua să monitorizăm nevoile băncilor pentru mecanisme care să le faciliteze activitatea în noile condiţii.

Am acordat băncilor dreptul de a nu-şi reevalua investiţiile în valori mobiliare, precum şi activele şi pasivele valutare în scopul calculării ratelor. Acest lucru le va oferi posibilitatea de a se adapta treptat la situaţia schimbată.

Nu vom lua măsuri pentru nerespectarea limitelor privind poziţiile valutare deschise împotriva băncilor care fac obiectul unor sancţiuni externe. Au fost luate o serie de măsuri pentru a permite băncilor să nu mărească rezervele în cursul anului.

Ca parte a politicii macroprudenţiale anticiclice, am eliberat amortizoarele acumulate pentru toate tipurile de credite: atât creditele în valută acordate companiilor, cât şi creditele acordate persoanelor fizice. Aceste măsuri sunt echivalente cu o creştere a capitalului băncilor cu 900 de miliarde de ruble.

Este foarte important, în situaţia actuală, să sprijinim nu numai băncile, ci şi clienţii acestora. Cetăţenii şi companiile se confruntă, de asemenea, cu o înrăutăţire a situaţiei financiare ca urmare a restricţiilor impuse de sancţiuni. În acest sens, recomandăm băncilor să răspundă nevoilor clienţilor lor: să restructureze creditele, nu să impună penalităţi şi amenzi pentru astfel de împrumuturi. Acest lucru este valabil atât pentru creditele acordate cetăţenilor, cât şi pentru cele acordate întreprinderilor. În acelaşi timp, băncile nu pot înrăutăţi evaluarea situaţiei financiare a debitorilor şi calitatea serviciului datoriei.

Pe măsură ce rata cheie creşte, plăţile la împrumuturile cu rate variabile cresc. Practic, nu există astfel de împrumuturi în comerţul cu amănuntul: nu există deloc în cazul creditelor ipotecare şi, cel puţin, în cazul împrumuturilor de consum. Şi aş dori să subliniez că, pentru creditele existente emise la rate fixe, băncile nu pot schimba condiţiile. Dacă nu există rate variabile în retail, atunci în împrumuturile pentru companii, în ultimii ani, băncile au crescut în mod activ ponderea acestor împrumuturi pentru a-şi limita riscul ratei dobânzii.

Cu toate acestea, evaluăm riscul unei posibile transformări a riscului de rată a dobânzii în risc de credit ca fiind limitat: de regulă, debitorii unor astfel de împrumuturi sunt companii mari cu o bonitate ridicată. În cazul în care un împrumutat întâmpină dificultăţi în legătură cu un împrumut cu rată variabilă şi banca este pregătită să restructureze un astfel de împrumut, suntem, de asemenea, pregătiţi să oferim o scutire de reglementare a rezervelor.

În situaţia actuală, este important să se menţină oportunităţile de creditare atât pentru cetăţeni, cât şi pentru întreprinderi. În mod tradiţional, băncile devin conservatoare în perioade de criză şi încetinesc creditarea. Prin urmare, am oferit deja flexibilitate băncilor prin suspendarea temporară a plafonului privind costul total al creditelor de consum. De asemenea, Banca Rusiei va ajusta în curând primele macroprudenţiale pentru creditele negarantate şi ipotecare, lăsând primele doar pentru creditele cele mai riscante: cele cu cel mai mare TIC, cele cu un grad ridicat de îndatorare şi cele cu un LTV ridicat în cazul creditelor ipotecare. Pentru restul împrumuturilor, se preconizează eliminarea suprataxelor pentru a menţine disponibilitatea creditelor.

Toate băncile îşi îndeplinesc şi îşi vor îndeplini toate obligaţiile faţă de clienţii lor. Toate fondurile din conturi sunt salvate, toate operaţiunile sunt disponibile pentru clienţi.

Am introdus relaxări de reglementare pentru companiile de asigurări, participanţii profesionişti pe piaţă. Vom lua în considerare şi alte indulgenţe pentru a garanta îndeplinirea tuturor obligaţiilor faţă de clienţi.

Am dezvoltat o infrastructură financiară internă, astfel încât aceasta va funcţiona fără probleme. Astfel, avem un sistem de mesagerie financiară (FSFS) care poate înlocui SWIFT pe plan intern, la care se pot alătura şi participanţi din străinătate. Sistemul naţional de carduri de plată procesează tot traficul intern pe carduri de plată. Cardurile sistemelor de plată internaţionale emise de băncile care au căzut sub incidenţa sancţiunilor vor continua să funcţioneze în ţară ca de obicei.

Banca Rusiei va lua toate măsurile necesare pentru a proteja stabilitatea financiară şi a preţurilor, pentru a sprijini sectorul financiar rusesc şi pentru a proteja bunăstarea cetăţenilor şi a economiei în ansamblu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO